Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of phenolic acid Content and Antioxidant Properties of the Pulp of Five Pumpkin Species Cultivated in Southeastern Poland.

Opis bibliograficzny

Assessment of phenolic acid Content and Antioxidant Properties of the Pulp of Five Pumpkin Species Cultivated in Southeastern Poland. [AUT.] MAŁGORZATA STRYJECKA, [AUT. KORESP.] BARBARA KROCHMAL-MARCZAK, [AUT.] TOMASZ CEBULAK, ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ. Int. J. Mol. Sci. 2023 Vol. 24 Issue 10 Article number 8621, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms24108621
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2023 Vol. 24 Issue 10, Article number 8621
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Antioxidant properties and phenolic acid content in the pulp of five pumpkin species were evaluated. The following species cultivated in Poland were included: Cucurbita maxima ‘Bambino’, Cucurbita pepo ‘Kamo Kamo’, Cucurbita moschata ‘Butternut’, Cucurbita ficifolia ‘Chilacayote Squash’, and Cucurbita argyrosperma ‘Chinese Alphabet’. The content of polyphenolic compounds was determined by ultra-high performance liquid chromatography coupled with HPLC, while the total content of phenols and flavonoids and antioxidant properties were determined by spectrophotometric methods. Ten phenolic compounds (protocatechuic acid, p-hydroxybenzoic acid, catechin, chlorogenic acid, caffeic acid, p-coumaric acid, syringic acid, ferulic acid, salicylic acid, kaempferol) were identified. Phenolic acids were the most abundant compounds; the amount of syringic acid was found to be the highest, ranging from 0.44 (C. ficifolia) to 6.61 mg∙100 g−1 FW (C. moschata). Moreover, two flavonoids were detected: catechin and kaempferol. They were found at their highest level of content in C. moschata pulp (catechins: 0.31 mg∙100 g−1 FW; kaempferol: 0.06 mg∙100 g−1 FW), with the lowest amount detected in C. ficifolia (catechins: 0.15 mg∙100 g−1 FW; kaempferol below the limit of detection). Analysis of antioxidant potential showed significant differences depending on the species and the test used. The DPPH radical scavenging activity of C. maxima was 1.03 times higher than C. ficiofilia pulp and 11.60 times higher than C. pepo. In the case of the FRAP assay, the multiplicity of FRAP radical activity in C. maxima pulp was 4.65 times higher than C. Pepo pulp and only 1.08 times higher compared to C. ficifolia pulp. The study findings show the high health-promoting value of pumpkin pulp; however, the content of phenolic acids and antioxidant properties are species dependent.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50576) wydawnictwo ciągłe #50576

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 maja 2023 11:00
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 15:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się