Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Grinding characteristics of new varieties of winter triticale grain.

Opis bibliograficzny

Grinding characteristics of new varieties of winter triticale grain. [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI, [AUT.] WALEED H. HASSOON, ANETA KRAMEK, ANNA KRAJEWSKA. Processes 2023 Vol. 11 Iss. 5 Article number 1477, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/pr11051477
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Processes 2023 Vol. 11 Iss. 5, Article number 1477
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Triticale (× Triticosecale Wittmack), developed by crossing rye and wheat, is increasingly applied in food production. The aim of this paper was to study the grinding process of eight new triticale grain (TG) varieties harvested in 2020 and 2021. TG was tempered to 12% of moisture and a knife mill was used for the size reduction. The following parameters characterizing the grinding process of TG were determined: specific grinding energy, Sokołowski grinding index, particle size distribution and average particle size. Additionally, the basic chemical composition, total phenolic content and antiradical activity of TG were determined. The protein content of TG was strongly influenced both by the variety and harvesting year, while other components were mostly affected by the genetic factor. The strongest influence on the grinding indices has a variety of TG. Specific grinding energy varied in the range of 14.0 kJ kg−1–17.8 kJ kg−1 and was positively correlated with the size of ground particles. Especially, the grain of Belcanto required lower grinding energy requirements and showed the strongest antioxidant capacity compared with other varieties of TG.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50577) wydawnictwo ciągłe #50577

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 maja 2023 09:39
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2024 08:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się