Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Parental nutritional knowledge and type of diet as the key factors influencing the safety of vegetarian diets for children aged 12–36 months.

Opis bibliograficzny

Parental nutritional knowledge and type of diet as the key factors influencing the safety of vegetarian diets for children aged 12–36 months. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA KOSTECKA, [AUT.] JULIANNA KOSTECKA, IZABELLA JACKOWSKA, KATARZYNA IŁOWIECKA. Nutrients 2023 Vol. 15, Issue 10 Article number 2244, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu15102244
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2023 Vol. 15, Issue 10, Article number 2244
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

There are some concerns about the adequacy of vegetarian diets for pregnant women, infants, and young children because diets that exclude meat and other animal-based products increase the risk of nutrient deficiencies. The aim of the present study was to assess the nutritional knowledge of parents raising 12- to 36-month-old children on vegetarian diets and to evaluate the children’s diets based on the recommendations formulated in the model food ration. The study involved a questionnaire survey that was completed by 326 women raising their children on various types of vegetarian diets and 198 women raising their children on an omnivorous diet. Mothers raising children on a lacto-ovo-vegetarian diet had the highest nutritional knowledge scores (15.8 points on average), whereas control group mothers and women raising children on a vegan diet had the lowest nutritional knowledge scores (average of 13.6 points). Parents who raised their children on more restrictive vegetarian diets were more aware of the risk of nutritional deficiencies and administered dietary supplements more frequently. A vegetarian diet can be safe for young children, but parents should be educated about the risk of nutritional deficiencies and the principles of healthy nutrition regardless of the administered diet, and effective communication between parents, pediatricians, and dietitians should be the cornerstone of every nutritional strategy in the management of vegetarian children.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50586) wydawnictwo ciągłe #50586

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 maja 2023 09:31
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się