Ocena wskaźników przydatności opasowej i jakości rzeźnej jałowic towarowych po buhajach rasy limousine (Evaluation of fattening suitability indices and slaughter quality of commercial heifers by Limousine bulls)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem pracy była ocena wskaźników przydatności opasowej i wartości rzeźnej 53 jałówek mieszańców phf cb z rasą limousine żywionych pół intensywnie. Uzyskane wyniki w zakresie przyrostów dobowych , wieku uboju, masy ubojowej, masy tuszy ciepłej i jej wydajności oraz uformowania i otłuszczenia tusz analizowano w zależności od systemu utrzymania, udziału genów rasy limousine, masy urodzenioweji masy ciała po zakończeniu opasu. Stwierdzono, że jałówki o 75% udziale genów limousine osiągnęły najwyższą masę ubojową i masę tuszy oraz najlepsze umięśnienie i największe otłuszczenie. Większą masą tuszy ciepłej i lepszym umięśnieniem charakteryzowały się jałowice utrzymywane bez uwięzi. Z kolei tusze jałowic utrzymywanych luzem charakteryzowały się istotnie (P ≤ 0,05) większym otłuszczeniem (11,53 pkt, klasa 4–) w porównaniu ze zwierzętami utrzymywanymi na uwięzi (10,32 pkt, klasa 4), jak również uzyskiwały istotnie (P ≤ 0,05) większą wydajność rzeźną (61,2% vs. 60,2%). Stwierdzono, że jałówki o większej masie urodzeniowej uzyskiwały istotnie (P ≤ 0,05) większą masę ubojową.
The aim of the study was to evaluate the fattening suitability indices and slaughter value of 53 commercial heifers (PHB B-W × Limousine) fed semi-intensively. The results obtained in regard to daily gain, slaughter age, slaughter weight, hot carcass weight and dressing percentage, and carcass conformation and fatness according to EUROP scale were analysed in relation to housing system, limousine breed gene share, birth weight and post-fattening weight. It was found that heifers with 75% Limousine gene percentage achieved the highest slaughter weight and carcass weight, as well as the best conformation and highest fatness. Higher warm carcass weights and better conformation were characteristic of heifers kept untethered. Onthe other hand, the carcasses of heifers kept loose were significantly (P ≤ 0.05) more fatty (11.53 points, class 4–) compared to animals kept tethered (10.32 points, class 4), as well as obtaining a significantly (P≤0.05) higher dressing percentage (61.2% vs. 60.2%). Heifers with higher birth weights were found to obtain significantly (P ≤ 0.05) higher slaughter weights.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 29 maja 2023 13:02 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 16 lipca 2025 09:23 |