Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena wskaźników przydatności opasowej i jakości rzeźnej jałowic towarowych po buhajach rasy limousine (Evaluation of fattening suitability indices and slaughter quality of commercial heifers by Limousine bulls)

AUT. PIOTR STANEK, AUT. KORESP. EWA JANUŚ, AUT. PAWEŁ ŻÓŁKIEWSKI.

Opis bibliograficzny

Ocena wskaźników przydatności opasowej i jakości rzeźnej jałowic towarowych po buhajach rasy limousine (Evaluation of fattening suitability indices and slaughter quality of commercial heifers by Limousine bulls). [AUT.] PIOTR STANEK, [AUT. KORESP.] EWA JANUŚ, [AUT.] PAWEŁ ŻÓŁKIEWSKI. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2023 Vol. 39 Iss. 1 s. 5-15, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbb.2023.4820
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem pracy była ocena wskaźników przydatności opasowej i wartości rzeźnej 53 jałówek mieszańców phf cb z rasą limousine żywionych pół intensywnie. Uzyskane wyniki w zakresie przyrostów dobowych , wieku uboju, masy ubojowej, masy tuszy ciepłej i jej wydajności oraz uformowania i otłuszczenia tusz analizowano w zależności od systemu utrzymania, udziału genów rasy limousine, masy urodzenioweji masy ciała po zakończeniu opasu. Stwierdzono, że jałówki o 75% udziale genów limousine osiągnęły najwyższą masę ubojową i masę tuszy oraz najlepsze umięśnienie i największe otłuszczenie. Większą masą tuszy ciepłej i lepszym umięśnieniem charakteryzowały się jałowice utrzymywane bez uwięzi. Z kolei tusze jałowic utrzymywanych luzem charakteryzowały się istotnie (P ≤ 0,05) większym otłuszczeniem (11,53 pkt, klasa 4–) w porównaniu ze zwierzętami utrzymywanymi na uwięzi (10,32 pkt, klasa 4), jak również uzyskiwały istotnie (P ≤ 0,05) większą wydajność rzeźną (61,2% vs. 60,2%). Stwierdzono, że jałówki o większej masie urodzeniowej uzyskiwały istotnie (P ≤ 0,05) większą masę ubojową.

Angielski:

The aim of the study was to evaluate the fattening suitability indices and slaughter value of 53 commercial heifers (PHB B-W × Limousine) fed semi-intensively. The results obtained in regard to daily gain, slaughter age, slaughter weight, hot carcass weight and dressing percentage, and carcass conformation and fatness according to EUROP scale were analysed in relation to housing system, limousine breed gene share, birth weight and post-fattening weight. It was found that heifers with 75% Limousine gene percentage achieved the highest slaughter weight and carcass weight, as well as the best conformation and highest fatness. Higher warm carcass weights and better conformation were characteristic of heifers kept untethered. Onthe other hand, the carcasses of heifers kept loose were significantly (P ≤ 0.05) more fatty (11.53 points, class 4–) compared to animals kept tethered (10.32 points, class 4), as well as obtaining a significantly (P≤0.05) higher dressing percentage (61.2% vs. 60.2%). Heifers with higher birth weights were found to obtain significantly (P ≤ 0.05) higher slaughter weights.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50610) wydawnictwo ciągłe #50610

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 maja 2023 13:02
Ostatnia aktualizacja:16 lipca 2025 09:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się