Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pokrzywa jako funkcyjny dodatek do żywności, suplementów diety i kosmetyków (Nettle as a functional additive to food, dietary supplements and cosmetics)

Opis bibliograficzny

Pokrzywa jako funkcyjny dodatek do żywności, suplementów diety i kosmetyków (Nettle as a functional additive to food, dietary supplements and cosmetics). [AUT.] JOANNA WAJS, MAGDALENA STOBIECKA, [AUT. KORESP.] ANETA BRODZIAK, [AUT.] JOLANTA KRÓL. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2023 Vol. 39 Iss. 1 s. 17-27, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbb.2023.5040
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Stale rosnący trend zdrowego stylu życia oraz znaczny postęp technologii spożywczej, oraz kosmetycznej skłania producentów do zwiększania funkcjonalności kreowanych produktów. Zarówno żywność, suplementy diety, jak i kosmetyki na bazie lub z dodatkiem pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), zaliczanej do superfoods, posiadają wysoką wartość użytkową oraz szereg właściwości wspomagających zdrowie. Właściwości te niewątpliwie wynikają z obecności związków biologicznie aktywnych. Jako naturalna forma fortyfikacji wielu produktów, pokrzywa należy do ziół o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających czy immunostymulujących. W sektorze spożywczym występuje głównie w produktach takich jak miód, ciastka, herbata lub sok, a także w suplementach diety. W sektorze kosmetycznym pokrzywa jest komponentem szamponów, ale także maseczek czy peelingów. Ukierunkowanie konsumentów na produkty oparte o naturalne składniki a producentów na wykorzystanie potencjału substancji bioaktywnych zawartych w roślinach wpływa bezpośrednio na wykorzystanie surowców naturalnych, w tym pokrzywy, jako komponentów szerokiej gamy produktów dostępnych na rynku.

Angielski:

The continually growing trend of a healthy lifestyle, together with significant advances in food and cosmetics technology, has prompted manufacturers to increase the functionality of their products. Food, diet supplements, and cosmetics containing common nettle (Urtica dioicaL.),which is included among superfoods, have high utility valueand multiple health-promoting properties. These properties undoubtedly stem from the presence of biologically active compounds. As a natural form of fortification of many products, nettle is a herb with strong anti-inflammatory, antioxidant and immunostimulatory properties. In the food sector it is found mainly in products such as honey, biscuits, tea, and juice, as well as in diet supplements. In the cosmetics sector, nettle is an ingredient in shampoos as well as in facial masks or face scrubs. Directingconsumers towards products based on natural ingredients, and manufacturers towards exploitation of the potential of bioactive substances contained in plants, promotes the use of natural materials, includ-ing nettles, as components of a wide range of commercially available products.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50617) wydawnictwo ciągłe #50617

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 maja 2023 10:56
Ostatnia aktualizacja:16 lipca 2025 09:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się