Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Properties of yoghurt fortified in lactoferrin with effect of storage time.

Opis bibliograficzny

Properties of yoghurt fortified in lactoferrin with effect of storage time. [AUT. KORESP.] ANNA JAŃCZUK, ANETA BRODZIAK, [AUT.] JOLANTA KRÓL, TOMASZ CZERNECKI. Animals 2023 Vol. 13 Issue 10 Article number: 1610, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani13101610
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2023 Vol. 13 Issue 10, Article number: 1610
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The stability of fortified yoghurts during refrigerated storage is important for industry and the consumer. The aim of the study was to evaluate the nutritional value, microbiological quality, organoleptic properties, and structure of natural yoghurts made with the addition of lactoferrin during refrigerated storage. In this study, we produced natural yoghurts fortified in lactoferrin, using YC-X11 yoghurt starter culture based on Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus. Physicochemical (acidity, nutritional value and structure) as well as microbiological and organoleptic changes occurring during 28-days refrigerated storage were determined. Storage research made it possible to determine the direction of changes taking place in the products. The analysed parameters did not differ statistically significantly between the control yoghurts and those with the addition of lactoferrin. Textural and rheological studies also shown that the addition of lactoferrin did not significantly change the structure of the yoghurt. The yoghurts were characterized by high sanitary and hygienic quality during the whole refrigerated storage. Lactoferrin has a positive effect on the durability of the product.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50618) wydawnictwo ciągłe #50618

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 maja 2023 11:05
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 13:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się