Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Melon (Cucumis melo L.) fruit yield under irrigation and mycorrhiza conditions.

Opis bibliograficzny

Melon (Cucumis melo L.) fruit yield under irrigation and mycorrhiza conditions. [AUT.] HALINA BUCZKOWSKA, SAŁATA ANDRZEJ, [AUT. KORESP.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK. Agronomy-Basel 2023 Vol. 13 Issue 6 Article number 1559, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy13061559
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2023 Vol. 13 Issue 6, Article number 1559
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The size and quality of the melon fruit yield depend on the cultivar, climatic and agronomic factors. A three-year field experiment investigated the effect of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) application and irrigation (IR) on the fruit yield of melon (Cucumis melo L. var. saccharinus Naud.) cultivars. The study was conducted on a certified organic farm located in south-eastern Poland (51.36° N, 22.83° E). The factors of the experiment were as follows: cultivar (Melba, Emir F1, Seledyn F1, Oliwin) and cultivation method (AMF and IR; AMF and non-IR; non-AMF and IR; non-AMF and non-IR as control). The dry matter (%), soluble solid (%), total sugar and reducing sugar (% fresh weight, FM), L-ascorbic acid (mg · 100 g−1 FM), and carotenoid (mg · 100 g−1 FM) contents of the fruit were determined. The highest total and marketable fruit yields were obtained using AMF and IR. Fruit from the AMF series (IR and non-IR) had the most carotenoids (respectively: 801.5 and 788.8 µg · 100 g−1 FM). The fruits of the AMF and IR plants contained the most total sugars (5.98%) and reducing sugars (2.91%) compared to the others. The control plants had the lowest number of marketable fruit, total and marketable fruit yield, and accumulated the least L-ascorbic acid, total sugars and reducing sugars. We suggest that AMF and IR can be recommended as a practical agronomic solutions for the field cultivation of melon under temperate climate conditions.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50638) wydawnictwo ciągłe #50638

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 czerwca 2023 08:03
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się