Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of elicitation and drying methods on biological activities of lovage essential oil.

Opis bibliograficzny

Impact of elicitation and drying methods on biological activities of lovage essential oil. [AUT.] URSZULA ZŁOTEK, [AUT. KORESP.] ANNA JAKUBCZYK, [AUT.] KAMILA RYBCZYŃSKA-TKACZYK. Int. J. Food Sci. Technol. 2023 Vol. 58 Iss. 7 Article number 3648-3657, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.16464
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2023 Vol. 58 Iss. 7, Article number 3648-3657
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The quality of essential oils (EOs) was dependent on the optimised methods of drying. The highest yield of EOs was noted in plants elicited with 0.1% yeast extract (YE) and dried with the traditional method (1.4 mL 100 g dw−1); it was over twice as high as the yield of the control sample (0.58 mL 100 g dw−1). (Z)-ligustilide, α-terpinyl acetate and β-phellandrene were the main compounds identified in the samples. The most effective antioxidant activity was exhibited by the sample obtained from plants elicited with 0.1% YE and subjected to freeze-drying. The highest RP and LPO inhibition were determined in samples obtained from plants subjected to jasmonic acid (JA) elicitation and freeze-drying (1.85 and 1.02 μL mL−1 respectively). The use of 0.1% JA and microwave-drying was the most effective for inhibition of LOXI activity. The highest acetylcholinesterase inhibition was noted in the freeze-dried sample obtained from plants elicited with YE (86.39 kIU mL−1). The samples exhibited the highest antibacterial activity against L. monocytogenes BBA-2660.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50639) wydawnictwo ciągłe #50639

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 czerwca 2023 09:03
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 15:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się