Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of supplementation with an herbal mixture on the antioxidant capacity of milk.

Opis bibliograficzny

Effects of supplementation with an herbal mixture on the antioxidant capacity of milk. [AUT.] MAGDALENA STOBIECKA, [AUT. KORESP.] JOLANTA KRÓL, [AUT.] ANETA BRODZIAK, RENATA KLEBANIUK, EDYTA KOWALCZUK-VASILEV. Animals 2023 Vol. 13 Issue 12 Article number: 2013;, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani13122013
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2023 Vol. 13 Issue 12, Article number: 2013;
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to assess the effect of the addition of a standardized herbal mixture to the feed ration for Holstein-Friesian cows on the antioxidant capacity of milk. The study was carried out on a farm specialized in breeding dairy cattle. The exact study involved 30 cows in lactation III, which were in the first phase of lactation at the beginning of the experiment (15 cows—control group; 15 cows—experimental group). The nutrition supplied to the cows was based on the TMR (total mixed ration) system, with roughage and concentrate fodder used as the basis of the feed ration. The addition of a standardized blend of dried herbs, i.e., oregano (Origanum vulgare), thyme (Thymus vulgaris), purple coneflower (Echinacea purpurea), and cinnamon bark (Cinnamomum zeylanicum), was the experimental factor. Powdered herbs were administered as a component of the concentrate fodder at the dose of 3% DM ration/day/head. Milk samples were collected four times during the experiment (term 0 after the colostrum period and then after lactation weeks 2, 4, and 6). The following parameters were determined in the milk: the basic chemical composition, i.e., the content of total protein, fat, lactose, and casein; somatic cell count; content of selected whey proteins (α-lactalbumin, β-lactoglobulin, lactoferrin, BSA); and fat-soluble vitamins (A, D3, E). Additionally, the milk antioxidant capacity (ABTS, FRAP, DPPH) was determined and the degree of antioxidant protection (DAP) was calculated. It was shown that the milk from cows receiving the herbal blend-supplemented fodder had a higher content of casein, compared to the control group. The herbal supplementation contributed to a significant increase in the content of bioactive compounds, i.e., selected whey proteins (β-lactoglobulin, lactoferrin) and lipophilic vitamins (A, E). The milk was also characterized by significantly higher antioxidant potential (regardless of the measurement method) and a higher degree of antioxidant protection (DAP).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50648) wydawnictwo ciągłe #50648

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 czerwca 2023 08:21
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 13:40

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się