Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Comparative analysis of total protein, casein, lactose, and fat content in milk of cows suffering from subclinical and clinical mastitis caused by Streptococcus spp.

Opis bibliograficzny

Comparative analysis of total protein, casein, lactose, and fat content in milk of cows suffering from subclinical and clinical mastitis caused by Streptococcus spp. [AUT. KORESP.] MARIOLA BOCHNIARZ, [AUT.] PRZEMYSŁAW BŁASZCZYK, SZCZUBIAŁ MAREK, VASIU IOSIF, ADASZEK ŁUKASZ, MICHALAK KATARZYNA, PIETRAS-OŻGA DOROTA, MARCO WOCHNIK, DĄBROWSKI ROMAN. J. Vet. Res. (Puławy, Print) 2023 Vol. 67 Issue 1 s. 251-257, il., bibliogr., sum. DOI: 10.2478/jvetres-2023-0028
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Veterinary Research 2023 Vol. 67 Issue 1, s. 251-257
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to analyse the total protein (TP), casein (CAS), lactose (LAC), and fat content of milk from cows with subclinical (SCM) and clinical mastitis (CM) caused by Streptococcus spp. Material and Methods: A total of 60 milk samples from diseased cows and 30 milk samples from healthy cows were included in the study. Milk samples were taken from Holstein-Friesian cows from four dairy farms in Lublin Province. The bacteriological examination of the milk was performed and the somatic cells count in 1 mL of milk was determined using a SomaCount FC automatic cell counter. Determination of TP, CAS, LAC, FAT and FA levels in milk was carried out using a DairySpec FT automated Fourier transform infrared spectrometer. Results: Total protein in milk from HE was significantly higher than in milk from cows with mastitis (4.04% vs 3.57% in milk from SCM cows and 3.7% in milk from CM cows , P = 0.001). The CAS level was 2.73% in milk from CM cows and 2.92% in milk from SCM cows vs 3.30% in milk from HE cows, P = 0.001. The changes in CAS and TP in milk resulted in a significant difference in the CAS/TP ratio (81.7% in milk from HE cows vs 73.8% in milk from CM cows). A decrease in levels was also recorded for LAC (4.8% in milk from HE cows vs 4.51% in milk from SCM cows and 4.01% in milk from CM cows, P = 0.001). The fat level was significantly higher in milk from healthy cows than in milk from cows with mastitis (4.0% vs 2.3% in milk from SCM cows and 1.64% in milk from CM cows, P = 0.001). Conclusion: It should be emphasised that the decrease in the levels of TP, LAC and FAT was significant not only in milk from CM cows but also in milk from SCM cows. This is very unfavourable, because the reduction in the main milk components results in poor quality dairy products and impairs line processes.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50661) wydawnictwo ciągłe #50661

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,300
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 czerwca 2023 15:05
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 10:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się