Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

HPLC-DAD analysis, antimicrobial and antioxidant properties of aromatic herb Melissa officinalis l., aerial parts extracts.

Opis bibliograficzny

HPLC-DAD analysis, antimicrobial and antioxidant properties of aromatic herb Melissa officinalis l., aerial parts extracts. [AUT.] FAHIMA ABDELLATIF, SAMIR BEGAA, MOHAMMED MESSAOUDI, ADEL BENARFA, HAMZA OUAKOUAK, AICHA HASSANI, BARBARA SAWICKA, JESUS SIMAL-GANDARA. Food Anal Method 2023 Vol. 16 Issue 1 s. 45-54, il., bibliogr. DOI: 10.1007/s12161-022-02385-1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food Analytical Methods 2023 Vol. 16 Issue 1, s. 45-54
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In order to enhance natural products value, Melissa officinalis (lemon balm) aerial part (leaves) has been studied in this work. Hence, the objective of this study is to determine the chemical composition of the studied plant polyphenols extracts using HPLC/DAD, as well as evaluate their flavonoid extracts' antioxidant and antimicrobial activities using DPPH• and disk diffusion methods, respectively. The results of phenols chemical composition showed the existence of two phenolic acids, five flavonic aglycones and six heterosides, while the biologic results of the plant flavonoid extracts exhibited the existence of a good antioxidant and antimicrobial activities.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50675) wydawnictwo ciągłe #50675

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 czerwca 2023 10:59
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 13:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się