Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidant and antimicrobial properties of an extract rich in proteins obtained from Trametes versicolor.

Opis bibliograficzny

Antioxidant and antimicrobial properties of an extract rich in proteins obtained from Trametes versicolor. [AUT.] MICHALAK KATARZYNA, STANISŁAW WINIARCZYK, ŁUKASZ ADASZEK, KOSIKOWSKA URSZULA, ANDRZEJCZUK SYLWIA, GARBACZ KATARZYNA, ANNA DOBRUT, JAROSZ ŁUKASZ, WIKTORIA CZUPRYNA, [AUT. KORESP.] PIETRAS-OŻGA DOROTA. J. Vet. Res. (Puławy, Print) 2023 Vol. 67 Issue 2 s. 209-218, il., bibliogr., sum. DOI: 10.2478/jvetres-2023-0036
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Veterinary Research 2023 Vol. 67 Issue 2, s. 209-218
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Introduction: Bioactive proteins and peptides generated from fruit, vegetables, meat or fish have great potential as functionalfood or substitutes for antibiotics. In recent years it has also been demonstrated that the fungus kingdom could be a source of thesecompounds. The study investigated the bioactivity of an extract of the lignicolous fungus Trametes versicolor and its hydrolysate.Material and Methods: The fungus was collected in a mixed forest in October, extracted and hydrolysed. To inspect the proteinand peptide profiles before and after hydrolysis, matrix-assisted laser desorption/ionisation–time-of-flight mass spectrometricanalysis was performed. To evaluate the antioxidant properties of the preparations, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH●) and2,2′-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS●+) radical scavenging assays were used. The activity of the fungusextract and hydrolysate against Aeromonas veronii, Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Escherichiacoli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus, Staphylococcusepidermidis, Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, and Streptococcus uberis was determined by the minimuminhibitory concentration and minimum bactericidal concentration values. Results: The extract and its hydrolysate showed almost100% ABTS●+ and DPPH● radical scavenging with a low half maximal inhibitory concentration. The water extract and hydrolysateof T. versicolor exhibited antimicrobial activity against two S. aureus strains, E. coli, P. aeruginosa and Salmonella Typhimurium.Conclusion: These results provide compelling evidence that the analysed fungus extract and its hydrolysate hold promise withtheir antibacterial and antioxidant properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50703) wydawnictwo ciągłe #50703

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,300
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 lipca 2023 10:15
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 10:01

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się