Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The impact of a phytobiotic mixture on broiler chicken health and meat safety.

Opis bibliograficzny

The impact of a phytobiotic mixture on broiler chicken health and meat safety. [AUT. KORESP.] HUBERT IWIŃSKI, KAROLINA A. CHODKOWSKA, [AUT.] KAMIL DRABIK, JUSTYNA BATKOWSKA, MAŁGORZATA KARWOWSKA, PIOTR KUROPKA, ADAM SZUMOWSKI, ANTONI SZUMNY, HENRYK RÓŻAŃSKI. Animals 2023 Vol. 13 Issue 13 Article number 2155, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani13132155
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2023 Vol. 13 Issue 13, Article number 2155
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of the study was to assess the effects of different doses of a phytobiotic mixture on selected production parameters and meat quality and to assess the residue of the preparation in tissues and the possible toxic effects in broiler chickens. Broiler chicks aged 160 days, divided into four equal groups, were supplemented with the phytobiotic mixture at different doses, D1—0.5 mL/L, D2—1 mL/L, and D3—2 mL/L, four times during a 42-day trial. There were no statistically significant differences in weight gain per week of life and mortality in the birds. The study also demonstrated that the use of the mixture of phytobiotics had no significant effect on colour, pH, WHC, and natural leakage. However, a beneficial effect of the additive was found in the group treated with a dose of 1 mL/L, where less thermal leakage from the meat was demonstrated. Furthermore, significant differences in the change in thigh muscle tenderness were also observed. In the histopathological analysis of the liver no significant differences were observed. In addition, no residues of the mixture or its metabolites were found in the tissues analysed. In conclusion, the proposed scheme of administration of the phytobiotic additive, regardless of the dose, does not cause pathological changes in organs and does not carry the risk of residues of the product in tissues intended for human consumption.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50710) wydawnictwo ciągłe #50710

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 lipca 2023 09:37
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 13:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się