Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The addition of reishi and lion’s mane mushroom powder to pasta influences the content of bioactive compounds and the antioxidant, potential anti-inflammatory, and anticancer properties of pasta.

Opis bibliograficzny

The addition of reishi and lion’s mane mushroom powder to pasta influences the content of bioactive compounds and the antioxidant, potential anti-inflammatory, and anticancer properties of pasta. [AUT.] MAGDALENA SZYDŁOWSKA-TUTAJ, URSZULA SZYMANOWSKA, KRZYSZTOF TUTAJ, DOROTA DOMAGAŁA, [AUT. KORESP.] URSZULA ZŁOTEK. Antioxidants 2023 Vol. 12 Issue 3 Article number 738, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox12030738
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2023 Vol. 12 Issue 3, Article number 738
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The influence of a 2.5% and 5% addition of dried Reishi and Lion’s Mane mushrooms on the content of bioactive compounds and some pro-health properties of pasta was studied. In samples subjected to gastrointestinal digestion, the content of phenolic compounds and the antioxidant, potential anti-inflammatory, and antiproliferative properties were significantly higher. The qualitative–quantitative analysis of phenolic compounds performed using the LC-MS/MS technique indicated that the Reishi-enriched pasta was characterized by a higher content of syringic (R2.5 sample), while pasta supplemented with Lion’ Mane had a higher content of vanillin in relation to the control pasta. In the case of ethanolic extracts, samples supplemented with the Reishi mushrooms (R5 sample) were characterized by higher ABTS antiradical properties and a reducing power while the sample supplemented with Lion’s Mane (L5 sample) had a higher ability to inhibit lipoxygenase in relation to the control sample. In conclusion, the results suggest that Reishi and Lion’s Mane mushroom powder can be used for the fortification of semolina pasta, conferring slightly healthier characteristics of the product.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50728) wydawnictwo ciągłe #50728

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 lipca 2023 08:35
Ostatnia aktualizacja:9 października 2024 13:36

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się