Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Food-derived caffeine in human nutrition.

Opis bibliograficzny

Food-derived caffeine in human nutrition. [AUT.] PAWEŁ GLIBOWSKI, AGNIESZKA SPODYMEK, PATRYCJA GAZDA, ŁUKASZ SIŁKA, ZUZANNA RZĄD. J. Food Nutr. Res. (Tlačené vyd.) 2023 Vol. 62 Issue 1 s. 1-13, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food and Nutrition Research 2023 Vol. 62 Issue 1, s. 1-13
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Caffeine, a substance discovered in plant raw materials over 200 years ago, has been extensively studied. However, many of the mechanisms of its influence on the human body have not yet been elucidated or have given contradictory results in experiments. The aim of this paper was to review and systematize current knowledge on caffeine and its impacts on the human body. A combined physiological and psychological effect of caffeine consumption has been shown to depend mainly on individual genotype and the frequency as well as degree of exposure to the substance. An example of this is the effect of caffeine on sports results, depending on the genotype as well as the effect on the cardiovascular system. People who regularly consume large amounts of coffee or tea do not have increased blood pressure, in contrast to occasional users. Caffeine has many positive properties, which include a slight increase in energy expenditure by increasing basal metabolic rate and promoting less fat gain, by potential reduction of the expression of genes associated with obesity, which can help maintain correct normal body weight and help its normalization.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50738) wydawnictwo ciągłe #50738

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,600
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 lipca 2023 13:30
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 09:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się