Menu
Naciśnij / aby szukać

Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu.

Opis bibliograficzny

Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu. [AUT. KORESP.] HANNA KLIKOCKA, [AUT.] WITOLD SZCZEPANIAK. Przem. Chem. 2023 T. 102 Nr 7 s. 664-673, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2023.7.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023 T. 102 Nr 7, s. 664-673
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

W pracy wykorzystano wyniki eksperymentu polowego, w którym psze- nicę nawożono dawkami azotu, wzrastającymi progresywnie co 40 kg/ ha w przedziale 0–240 kg/ha, oraz prowadzono w układzie z i bez ochrony fungicydowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzo- no, że pszenicę o małej zawartości białka (poniżej 12%) można prze - znaczyć do produkcji bioetanolu. Wynik taki otrzymano po zastosowa- niu nawożenia azotem w zakresie 40–160 kg/ha (o zawartości białka poniżej 12%). Dawki te i pełna ochrona fungicydowa dają korzystny plon ziarna, skrobi i bioetanolu oraz korzystnie wpływają na wskaźniki energetyczne produkcji ziarna i bioetanolu

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50758) wydawnictwo ciągłe #50758

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,300
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 lipca 2023 11:06
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2024 08:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się