Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The latest innovations in wheat flour milling: A review.

Opis bibliograficzny

The latest innovations in wheat flour milling: A review. [AUT.] DARIUSZ DZIKI. Agricultural Engineering 2023 Vol. 27 Nr 1 s. 147-162, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.2478/agriceng-2023-0011
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agricultural Engineering 2023 Vol. 27 Nr 1, s. 147-162
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The milling process has evolved over time, employing various techniques to produce flour with different particle sizes and applications. This paper discusses the advancements in the wheat flour milling process and examines their impact on flour quality. The concept of wheat milling value is also introduced, which refers to the ability of wheat to produce flour with desirable properties and high yield. The importance of wheat cleaning in the milling process is highlighted, along with technological advancements such as color sorting machines and debranning of wheat grains before grinding, which facilitate efficient cleaning and increase flour yield. The progress of wheat conditioning in preparing wheat for milling is also discussed, along with current trends in grinding the wheat kernel. These advancements collectively contribute to enhancing flour quality, production efficiency, and overall milling performance.

Polski:

Sposób przemiału ziarna pszenicy ewoluował na przestrzeni ostatnich lat, poprzez wykorzystanie nowych technik, pozwalających na uzyskanie mąki o zmiennym składzie granulometrycznym i różnych zastosowaniach. W niniejszej pracy omówiono najnowsze trendy związane z produkcją mąki pszennej, analizując wpływ różnych metod i technologii na jej jakość. Omówiono także wartość przemiałową ziarna, pod kątem otrzymywania mąki o wysokim wyciągu i pożądanych właściwościach wypiekowych. Skupiono się również na innowacjach w procesie oczyszczania pszenicy, omawiając maszyny do sortowania ziarna względem barwy oraz urządzenia do obłuskiwania. Przeanalizowano także postęp w procesie kondycjonowania i rozdrabniania ziarna pszenicy. Wszystkie omówione innowacje przyczyniają się do poprawy jakości mąki oraz efektywności i wydajności produkcji mąki.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50794) wydawnictwo ciągłe #50794

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 sierpnia 2023 11:20
Ostatnia aktualizacja:8 sierpnia 2023 11:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się