Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of the quality of selected white and red wines produced from moravia region of Czech Republic using physicochemical analysis, ftir infrared spectroscopy and chemometric techniques.

Opis bibliograficzny

Evaluation of the quality of selected white and red wines produced from moravia region of Czech Republic using physicochemical analysis, ftir infrared spectroscopy and chemometric techniques. [AUT. KORESP.] IWONA BUDZIAK-WIECZOREK, [AUT.] VLADIMIR MASAN, KLAUDIA RZĄD, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, DARIUSZ KARCZ, PATRIK BURG, ALICE ČÍŽKOVÁ, MARIUSZ GAGOŚ, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Molecules (Basel,Online) 2023 Vol. 28 Issue 17 Article number 6326, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules28176326
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2023 Vol. 28 Issue 17, Article number 6326
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The FTIR-ATR method coupled with the multivariate analysis of specific spectral areas of samples was developed to characterize two white grape varieties (Sauvignon Blanc and Hibernal) and two blue grape varieties (André and Cabernet Moravia) of wine planted and harvested in the Moravia region, Czech Republic. Principal component analysis and hierarchical cluster analysis were performed using fingerprint regions of FTIR spectra for all wines. The results obtained by principal component analysis in combination with linear discriminant analysis (PCA-LDA) scores yielded clear separation between the four classes of samples and showed very good discrimination between the wine samples, with a 91.7% overall classification rate for the samples. The conducted FTIR spectroscopy studies coupled with chemometrics allowed for the swift analysis of multiple wine components with minimal sample preparation. These methods can be used in research to improve specific properties of these wines, which will undoubtedly enhance the quality of the final wine samples obtained.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50818) wydawnictwo ciągłe #50818

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 sierpnia 2023 08:49
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 13:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się