Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of allantoin concentrations in comfrey root available on the Polish market.

Opis bibliograficzny

Assessment of allantoin concentrations in comfrey root available on the Polish market. [AUT. KORESP.] BARBARA HAWRYLAK-NOWAK, [AUT.] SŁAWOMIR DRESLER. Acta Agrobot. 2023 Vol. 76 s. 1-4, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.5586/aa/172247
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Agrobotanica 2023 Vol. 76, s. 1-4
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Comfrey (Symphytum officinale L.) root is a commonly known rich source of allantoin. This compound is widely used in pharmacy and cosmetology, but mainly in a synthetic form. However, the properties of natural allantoin in products of biological origin may be different from those of synthetic allantoin, especially due to the presence of other bioactive substances. Moreover, even in the same raw material, the level of this compound may vary depending on the plant age and environmental conditions. Therefore, we compared the content of allantoin in selected Symphyti Radix raw materials available on the Polish market. The allantoin concentrations determined using the HPLC method were found to be in the range of 15.14-36.46 mg/g DW. Although comfrey root can be an important source of natural allantoin in dermocosmetics and dermatological formulations, fluctuations in the level of this compound depending on the origin of the raw material should be taken into consideration.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50877) wydawnictwo ciągłe #50877

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,100
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 września 2023 08:37
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 11:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się