Consumer awareness of additives used on the food market.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of the study was to assess the knowledge of additives used in food in a random group of Polish consumers. It was based on the results of a consumer survey addressed to the inhabitants of Poland via the Internet. The questions in the survey concerned the knowledge and behaviour of respondents regarding food additives. The analysis showed that the respondents pay attention to additives used in food to a large extent, but their general knowledge on this subject is at an average level. Pro-health attitudes regarding the purchase of food without additives were most often shown by females and younger people and those with higher education and living in urban agglomerations. Since the survey did not confirm the respondents’ opinion about their extensive knowledge of additives used in food production, it should be assumed that this largely reflects the state of awareness in this area in a large part of society. Actions should be taken to educate the public about the use of additives in the food industry to raise awareness about the safety and scale of consumption of food additives.
Celem pracy była ocena wiedzy losowej grupy polskich konsumentów na temat dodatków stosowanych w żywności. Oparto ją na wynikach ankiety konsumenckiej skierowanej drogą internetową do mieszkańców Polski. Pytania ankiety dotyczyły wiedzy i zachowań respondentów w odnosnieniu do dodatków do żywności. Analiza ta wykazała, że ankietowani w dużym stopniu zwracają uwagę na dodatki stosowane w żywności, jednak ich ogólna wiedza na ten temat jest na ´średnim poziomie. Prozdrowotnymi postawami w odnośnieniu do nabywania żywności bez dodatków wykazywały się najczęściej kobiety oraz osoby młodsze, z wyższym wykształceniem i mieszkające w aglomeracjach miejskich. Z uwagi na fakt, że przeprowadzone badania nie potwierdziły opinii samych ankietowanych o ich dużej wiedzy na temat substancji dodatkowych stosowanych w produkcji żywności, należy przypuszczać, że w znacznym stopniu odzwierciedla to stan ´świadomości w tym zakresie znacznej części społeczeństwa. Należy podjąć działania edukacyjne społeczeństwa dotyczące stosowania substancji dodatkowych w przemyśle spożywczym, aby zwiększyć ´świadomość odnośnie bezpieczeństwa i skali spożycia substancji dodatkowych w diecie.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 11 października 2023 10:53 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 24 października 2023 07:56 |