Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Yolk fatty acid profile and amino acid composition in eggs from hens supplemented with ß-Hydroxy-ß-Methylbutyrate.

Opis bibliograficzny

Yolk fatty acid profile and amino acid composition in eggs from hens supplemented with ß-Hydroxy-ß-Methylbutyrate. [AUT.] DAJNOWSKA ALEKSANDRA, [AUT. KORESP.] TOMASZEWSKA EWA, [AUT.] ŚWIĄTKIEWICZ SYLWESTER, ARCZEWSKA-WŁOSEK ANNA, DOBROWOLSKI PIOTR, DOMARADZKI PIOTR, RUDYK HALYNA, BREZVYN OKSANA, MUZYKA VIKTOR, KOTSYUMBASΠ IHOR, ARCISZEWSKI MARCIN BARTŁOMIEJ, MUSZYŃSKI SIEMOWIT. Foods 2023 Vol. 12 Issue 20 Article number 3733, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods12203733
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2023 Vol. 12 Issue 20, Article number 3733
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In recent years, a supplementation of livestock animals, including poultry, with β-Hydroxy-β-methylbutyrate (HMB) has gained attention for its effects on protein and fat metabolism. This study investigates the effects of HMB in the laying hen diet on egg quality, focusing on amino acid and fatty acid composition. Laying hens were supplemented with 0.02% HMB, with performance parameters and egg components analyzed. HMB supplementation led to increased albumen weight, influencing egg weight while also reducing feed intake per egg without affecting laying rate, yolk indices, fat, or cholesterol content. Notably, the study revealed significant changes in egg amino acid and fatty acid profiles due to HMB supplementation. Various amino acids, including glycine, serine, and isoleucine, were altered in the yolk, impacting nutritional value and potential health benefits. Regarding fatty acids, the study observed changes in both saturated as well as n-6 and n-3 fatty acids, affecting the overall lipid profile of egg yolks. However, the shifts in fatty acid composition could have implications for cardiovascular health due to altered ratios of n-6/n-3 fatty acids. Further research is required to comprehensively understand the implications of these findings for consumer-oriented egg quality and health benefits.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51009) wydawnictwo ciągłe #51009

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 października 2023 13:35
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 14:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się