Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The use of effective microorganisms as a sustainable alternative to improve the quality of potatoes in food processing.

Opis bibliograficzny

The use of effective microorganisms as a sustainable alternative to improve the quality of potatoes in food processing. [AUT.] PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI, [AUT. KORESP.] BARBARA SAWICKA, [AUT.] PIOTR BARBAŚ, DOMINIKA SKIBA, KROCHMAL BARBARA. Appl. Sci.-Basel 2023 Volume 13 Issue 12 Article number 7062, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app13127062
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2023 Volume 13 Issue 12, Article number 7062
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Background: The ecological approach to agriculture causes the desire to eliminate pesticides. Work is underway to replace them with natural agents. Aim: The aim of the research was to introduce an innovative factor and non-invasively increase the yield of dry matter and starch and thus improve the quality of the raw material for the production of potato-enriched products. Material and methods: The field experiment was carried out in central-eastern Poland, using the randomized sub-block method, in a dependent split-split-plot design in three repetitions. The superior factor of the first order was pre-planting treatments by treating seed potatoes with a microbiological preparation for (a) 10 min, (b) 15 min, and (c) untreated seed potatoes (untreated control). The second-order factor was 14 potato cultivars of all groups of earliness. Qualitative research was carried out under laboratory conditions. Results: Pre-planting treatments with the use of a microbiological preparation had a positive effect on the yield of dry matter and starch compared to the control while modifying the characteristics related to the quality of potato chips. The tested cultivars determined both the quantitative and qualitative characteristics of the chips to the greatest extent. Conclusions: Alternative solutions will allow the effective replacement of pesticides in potato production and processing.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51041) wydawnictwo ciągłe #51041

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 października 2023 15:24
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 13:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się