Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

White clover (Trifolium repensL.) cultivation as a means of soil regeneration and pursuit of a sustainable food system model.

Opis bibliograficzny

White clover (Trifolium repensL.) cultivation as a means of soil regeneration and pursuit of a sustainable food system model. [AUT. KORESP.] BARBARA SAWICKA, [AUT.] BARBARA KROCHMAL-MARCZAK, JÓZEF SAWICKI, DOMINIKA SKIBA, PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI, PIOTR BARBAŚ, VIOLA VAMBOL, MOHAMMED MESSAOUDI, ALAA K. FARHAN. Land 2023 Vol. 12 Issue 4 Article number 838, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/land12040838
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Land 2023 Vol. 12 Issue 4, Article number 838
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Background: Currently, in the face of constant climate change and the development of the mining industry, recovering soils degraded by industry for agricultural production and ensuring more food security for the world has become more difficult. Soil contamination is of particular concern as it affects not only human health but also vegetation growth and the biological environment. The aim: The aim of our research is to develop an appropriate cultivation technology in the area of former and present oil extraction areas and monitor their recovery for agricultural purposes and, thus, for food production. Methods: Experimental, descriptive, laboratory, and comparative methods were used. Results: A significantly decreased content of PAHs in the tested soil under the influence of the “Green technology” was observed just in the third year of the research. Eight years after the introduction of “green technology”, the sum of PAHs in the soil degraded by the oil extraction industry was more than 2-fold reduced. Therefore, there is a need to develop a nature-friendly and cost-effective method of removing and minimizing the effects of soil contamination by oil and its products. Conclusions: T. repens turned out to be a species that significantly prevents the degradation of the agricultural environment and restores soil for agricultural use, consequently encouraging the production of food safe for humans. The immeasurable effect of the use of “Green technology” was to ensure the biodiversity of the grasslands and to return the sources of natural nitrogen bound by bacteria of the genus Rhizobium in coexistence with plants from the Fabaceae family.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51044) wydawnictwo ciągłe #51044

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,200
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 października 2023 20:19
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 11:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się