Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of a diet supplemented with organic minerals and L-carnitine on egg production and chemical composition and on some blood traits of pheasant hens (Phasianus colchicus).

Opis bibliograficzny

The effect of a diet supplemented with organic minerals and L-carnitine on egg production and chemical composition and on some blood traits of pheasant hens (Phasianus colchicus). [AUT.] EDYTA KOWALCZUK-VASILEV, [AUT. KORESP.] MARIAN FLIS, [AUT.] AGATA BIELAK, RENATA KLEBANIUK, DARIUSZ GUGAŁA, MIROSŁAW KARPIŃSKI, GRZEGORZ RYTLEWSKI, EUGENIUSZ R. GRELA. Animals 2023 Vol. 13 Issue 21 Article number: 3428, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani13213428
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2023 Vol. 13 Issue 21, Article number: 3428
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study aimed to determine the effect of replacing 75% of inorganic calcium, iron, zinc, and copper salts with organic forms (glycine chelates of these elements) with or without the addition of l-carnitine on some reproductive traits and the blood lipid and mineral profile, as well as mineral and fatty acid profile of pheasant egg yolk. The study was performed on three groups of pheasant hens using glycine chelates with calcitriol (group II) or analogical treatment with the addition of l-carnitine at the level of 100 mg/kg of feed (group III) instead of Ca, Fe, Cu, and Zn salts (control). The replacement of inorganic forms with glycinates contributed to an increase in the number of laid eggs with a concomitant lower share of rejected eggs. The supplementation of organic forms of minerals improved mineral absorption and bioavailability in blood serum as well as in the egg yolk of experimental groups. Egg yolk fat was characterized by a higher proportion of polyunsaturated fatty acids and a favorable ratio of PUFA ω-3/ω-6. The proposed nutritional supplementation of the pheasant’s diet might be a good strategy for increasing the nutritional reserves of poultry and improving their reproduction.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51116) wydawnictwo ciągłe #51116

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 listopada 2023 14:29
Ostatnia aktualizacja:28 listopada 2023 13:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się