Prunus spinosa L. pollen - quantity and nutritional quality.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Pollen production and pollen quality in Prunus spinosa L. (Rosaceae), a common early-spring flowering plant from the temperate zone was evaluated. The species is an efficient pollen producer, as it can produce 0.23 mg of pollen per flower and 1.99 g of pollen per 1 m2 of shrub surface, however, the values may differ considerably between seasons. Its pollen contains a high amount of proteins (22.1–34.2%). The total lipid content in the pollen ranged between 2.7 and 3.6%. The presence of omega-3, omega-6, and omega-9 fatty acids was found. Among omega-3 fatty acids, inflammation inhibitors, i.e., α-linolenic acid and arachidonic acid, were detected. The predominant mineral was potassium, followed by calcium and magnesium. P. spinosa pollen is an important ingredient of bee pollen loads containing 89.1–98.2% of Prunus pollen. P. spinosa should be recommended for planting in the agricultural landscape in order to support the early spring diet for pollinators.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 7 listopada 2023 11:13 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 25 sierpnia 2025 10:30 |