Folie kalogenowe (Calogen foils)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Funkcją opakowań do żywności jest głównie ochrona produktu przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Opakowanie powinno chronić żywność przed działaniem wilgoci i światła oraz wykazywać korzystne właściwości barierowe w stosunku do substancji organicznych takich jak lipidy. Opakowanie powinno być także selektywne lub odporne na migrację gazów oraz innych lotnych związków do i na zewnątrz opakowania. Wśród materiałów stosowanych jako powłoki, są folie kolagenowe. Produkowane są one z włókien kolagenowych pochodzących z dwoin bydlęcych w procesie oddzielania skóry właściwej od tzw. licowej. Po dalszej obróbce są stosowane często jako osłonki jadalne do wędlin.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 4 grudnia 2023 11:07 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 4 grudnia 2023 11:11 |