Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ obróbki zimną plazmą atmosferyczną na jakość świeżego soku tłoczonego z marchwi.

Opis bibliograficzny

Wpływ obróbki zimną plazmą atmosferyczną na jakość świeżego soku tłoczonego z marchwi. [AUT.] A[GNIESZKA] STAREK-WÓJCICKA, ELŻBIETA GRZĄDKA, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA SAGAN, [AUT.] PIOTR TEREBUN, MICHAŁ KWIATKOWSKI, DAWID ZARZECZNY, ZBIGNIEW KOBUS, BARBARA CHUDZIK, DARIUSZ ANDREJKO, JOANNA PAWŁAT. Żywn. Nauka Technol. Jakość (2016-) 2023 Vol. 30 nr 3 (136) s. 181-197, il. bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość 2023 Vol. 30 nr 3 (136), s. 181-197
Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Wprowadzenie. Rosnące zainteresowanie konsumentów nabywaniem żywności minimalnie przetworzonej, zachowującej różne składniki bioaktywne, zrodziło potrzebę zbadania wpływu nowej niskotemperaturowej metody utrwalania na cechy jakościowe świeżo tłoczonego soku z marchwi (odmiana Nerac). Analizowano wpływ gazu plazmowego (powietrza) generowanego w reaktorze typu Glide-arc pracującym pod ciśnieniem atmosferycznym na zmiany mikrobiologiczne, fizykochemiczne i strukturalne próbek produktów. Do badań wykorzystano trzy grupy soków charakteryzujących się różnym czasem ekspozycji na plazmę (10, 20, 30 minut) oraz sok niepoddany obróbce (kontrolny). Właściwości soków oceniano po 1, 2 i 3 dniach przechowywania w lodówce w temperaturze 6 oC. Wyniki i wnioski. Badania wykazały, że soki poddane działaniu plazmy przez 20 i 30 minut charakteryzowały się dobrą, stabilną jakością mikrobiologiczną nawet po 3 dniach chłodniczego przechowywania. W wyrobach zaobserwowano również wzrost stabilności koloidalnej i, co bardzo ważne, zawartości ekstraktu, karotenoidów i polifenoli w porównaniu z próbką kontrolną. Analiza EDX wykazała, że składy pierwiastkowe próbek przed plazmowaniem i po nim nie różniły się od siebie w sposób jakościowy, natomiast występowały niewielkie różnice ilościowe. Jednakże we wszystkich próbkach soku traktowanego zimną plazmą zaobserwowano nieznaczne zmniejszenie jasności wyrobów oraz wskaźników chromatyczności a* i b*. Generalnie wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że obróbka zimną plazmą jest obiecującą techniką, która może zapewnić lepszą jakość i większą stabilność koloidalną podczas przetwarzania soku marchwiowego, a traktowany w ten sposób produkt charakteryzuje się lepszymi właściwościami fizykochemicznymi i większą ilością biodostępnych składników odżywczych.

Angielski:

Introduction. The growing interest of consumers in purchasing minimally processed food that retains various bioactive ingredients has led to the need to investigate the impact of a new low-temperature preservation method on the quality characteristics of freshly pressed carrot juice (Nerac variety). The influence of plasma gas (air) generated in a Glide-arc reactor operating at atmospheric pressure on microbiological, physicochemical and structural changes in product samples was analyzed. Three groups of juices characterized by different exposure times to plasma (10, 20, 30 minutes) and untreated juice (control) were used for the study. The properties of the juices were assessed after 1, 2 and 3 days of storage in a refrigerator at 6 oC. Results and conclusions. The test s showed that the juices exposed to plasma for 20 and 30 minutes were characterized by good, stable microbiological quality even after 3 days of refrigerated storage. Compared to the control sample, an increase in colloidal stability and, what is important, in the content of the extract, carotenoids and polyphenols was also observed in the products. An EDX analysis showed that the elemental compositions of the samples before and after plasma plating did not differ qualitatively, but there were slight quantitative differences. However, in all the samples of juice treated with cold plasma, a slight reduction in the brightness of the products and the chromaticity indices a* and b* was observed. In general, the results of the conducted research indicate that cold plasma treatment is a promising technique that can ensure better quality and greater colloidal stability during the processing of carrot juice, and the product treated in this way is characterized by better physicochemical properties and a greater amount of bioavailable nutrients.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51227) wydawnictwo ciągłe #51227

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 grudnia 2023 14:42
Ostatnia aktualizacja:6 grudnia 2023 08:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się