Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Elevated CO2 differentially attenuates beryllium-induced oxidative stress in oat and alfalfa.

Opis bibliograficzny

Elevated CO2 differentially attenuates beryllium-induced oxidative stress in oat and alfalfa. [AUT. KORESP.] MOHAMED S. SHETEIWY, [AUT.] FARWA BASIT, ALI EL-KEBLAWY, IZABELA JOŚKO, SAGHIR ABBAS, HAISHUI YANG, SHEREEN MAGDY KORANY, EMAD A. ALSHERIF, [AUT. KORESP.] MONA F. A. DAWOOD, [AUT.] HAMADA ABDELGAWAD. Physiol. Plant. (Kbh 1948) 2023 Vol.175 Issue 5 Article number 14036, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ppl.14036
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Physiologia Plantarum (København.1948) 2023 Vol.175 Issue 5, Article number 14036
Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Elevated CO2(eCO2) is one of the climate changes that may benefit plant growthunder emerging soil contaminants such as heavy metals. In this regard, the morpho-physiological mechanisms underlying the mitigating impact of eCO2on beryllium(Be) phytotoxicity are poorly known. Hence, we investigated eCO2and Be interactiveeffects on the growth and metabolism of two species from different groups: cereal(oat) and legume (alfalfa). Be stress significantly reduced the growth and photosyn-thetic attributes in both species, but alfalfa was more susceptible to Be toxicity. Bestress induced reactive oxygen species (ROS) accumulation by increasing photorespi-ration, subsequently resulting in increased lipid and protein oxidation. However, thegrowth inhibition and oxidative stress induced by Be stress were mitigated by eCO2.This could be explained, at least partially, by the increase in organic acids (e.g., citricacid) released into the soil, which subsequently reduced Be uptake. Additionally,eCO2reduced cellular oxidative damage by reducing photorespiration, which wasmore significant in alfalfa plants. Furthermore, eCO2improved the redox status anddetoxification processes, including phytochelatins, total glutathione and metallothio-neins levels, and glutathione-S-transferase activity in both species, but to a greaterextend in alfalfa. In this context, eCO2also stimulated anthocyanin biosynthesis byaccumulating its precursors (phenylalanine, coumaric acid, cinnamic acid, and narin-genin) and key biosynthetic enzymes (phenylalanine ammonia-lyase, cinnamatehydroxylase, and coumarate:CoA ligase) mainly in alfalfa plants. Overall, this studyexplored the mechanistic approach by which eCO2alleviates the harmful effects ofBe. Alfalfa was more sensitive to Be stress than oats; however, the alleviating impactof eCO2on Be stress was more pronounced in alfalfa.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51249) wydawnictwo ciągłe #51249

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,400
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 grudnia 2023 10:51
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się