Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ethanolic extracts of six cultivated mushrooms as a source of bioactive compounds.

Opis bibliograficzny

Ethanolic extracts of six cultivated mushrooms as a source of bioactive compounds. [AUT.] WOJCIECH RADZKI, KRZYSZTOF TUTAJ, KATARZYNA SKRZYPCZAK, MONIKA MICHALAK-MAJEWSKA, WALDEMAR GUSTAW. Appl. Sci.-Basel 2024 Volume 14 Issue 1 Article number 66, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app14010066
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2024 Volume 14 Issue 1, Article number 66
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Freeze-dried stems and caps of six cultivated mushroom species, namely Agaricus bisporus (white) Agaricus bisporus (brown), Lentinula edodes, Pholiota nameko, Pleurotus eryngii and Pleurotus ostreatus were subjected to ethanolic extraction. The obtained extracts were analyzed in terms of total phenolics content, total flavonoids content and antioxidant capacity, and the results were calculated per gram of mushroom dry weight and extract dry weight. The LC–MS technique was applied to determine the profiles of phenolic acids. The amount of total phenolics in the stems (per the fruiting bodies’ dry weight) ranged from 1.09 ± 0.09 mg/g (P. ostreatus) to 4.02 ± 0.20 mg/g (the white A. bisporus), whereas in the caps it ranged from 1.49 ± 0.07 mg/g (P. nameko) to 6.22 ± 0.21 mg/g (the brown A. bisporus). The total flavonoid content in the stems (per the fruiting bodies’ dry weight) varied from 0.46 ± 0.05 mg/g (P. ostreatus) to 1.72 ± 0.02 mg/g (the brown A. bisporus), and in the caps it ranged from 0.48 ± 0.01 mg/g (P. ostreatus) to 1.93 ± 0.05 mg/g (the white A. bisporus). The antioxidant potential measured with the FRAP assay showed that the caps displayed higher activity compared to the stems. However, in the case of the DPPH assay performed on A. bisporus, this relationship was inverted. Different species contained varied concentrations of phenolic acids. P. eryngii caps contained the highest amount of 3,4-DHBA, L. edodes caps were the richest source of caffeic acid, whereas the highest amount of syringic acid was observed in L. edodes stems. The caps of P. nameko contained the highest amounts of p-coumaric and t-cinnamic acid, as well as 4-hydroxybenzaldehyde.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51273) wydawnictwo ciągłe #51273

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 grudnia 2023 21:52
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:35

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się