Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Witamina E niezbędna dla zdrowia i wydajności produkcyjnej świń (Vitamin E essential for the health and productivity of pigs)

Opis bibliograficzny

Witamina E niezbędna dla zdrowia i wydajności produkcyjnej świń (Vitamin E essential for the health and productivity of pigs). [AUT.] KATARZYNA WOŚ, KAMILA KLIMIUK, [AUT. KORESP.] ANNA CZECH. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2023 Vol. 39 Iss. 2 s. 39-50, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbb.2023.5166
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The aim of this study is to clarify the importance of vitamin E in pig nutrition. Vitamin E has many important functions in the body especially at the cellular level. It is responsible for regulation of DNA synthesis and expression of genes related to lipid metabolism and cholesterol transport. It stabilizes cell membranes, influencing their integrity, inhibits lipid peroxidation pro-cesses, and plays a role in the efficient functioning of the immune system. It has been shown to be responsible for enhancing both cellular and humoral immune responses, increasing lymphocyte proliferation, immunoglobulin action or NK cell activity. The immunostimulatory effect of vitamin E, increases immunity against certain pathogens, including Streptococcus pneumoniae type 1 and influenza virus. In addition, vitamin E supplementation shows potential in enhancing resistance to intestinal disease in newborn pigs caused, among others, by E. colibacteria, which contribute to increased piglet mortality before weaning.

Polski:

Celem pracy jest wyjaśnienie znaczenia witaminy E w żywieniu świń. Witamina E pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, zwłaszcza na poziomie komórkowym. Odpowiada za regulację syntezy DNA oraz ekspresję genów związanych z metabolizmem lipidów i transportem cholesterolu. Stabilizuje błony komórkowe, wpływając na ich integralność, hamuje procesy peroksydacji lipidów, odgrywa rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wykazano, że odpowiada za wzmocnienie zarówno komórkowych, jak i humoralnych odpowiedzi immunologicznych, zwiększając proliferację limfocytów, działanie immunoglobulin czy aktywność komórek NK. Immunostymulujące działanie witaminy E, zwiększa odporność na niektóre patogeny, w tym Streptococcus pneumoniaetypu 1 i wirusa grypy. Ponadto suplementacja witaminą E wykazuje potencjał w zwiększaniu odporności na choroby jelitowe u noworodków świń wywołane m.in. przez bakterie E. coli, które przyczyniają się do zwiększonej śmiertelności prosiąt przed odsadzeniem.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51288) wydawnictwo ciągłe #51288

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 stycznia 2024 09:16
Ostatnia aktualizacja:16 lipca 2025 09:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się