Witamina E niezbędna dla zdrowia i wydajności produkcyjnej świń (Vitamin E essential for the health and productivity of pigs)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of this study is to clarify the importance of vitamin E in pig nutrition. Vitamin E has many important functions in the body especially at the cellular level. It is responsible for regulation of DNA synthesis and expression of genes related to lipid metabolism and cholesterol transport. It stabilizes cell membranes, influencing their integrity, inhibits lipid peroxidation pro-cesses, and plays a role in the efficient functioning of the immune system. It has been shown to be responsible for enhancing both cellular and humoral immune responses, increasing lymphocyte proliferation, immunoglobulin action or NK cell activity. The immunostimulatory effect of vitamin E, increases immunity against certain pathogens, including Streptococcus pneumoniae type 1 and influenza virus. In addition, vitamin E supplementation shows potential in enhancing resistance to intestinal disease in newborn pigs caused, among others, by E. colibacteria, which contribute to increased piglet mortality before weaning.
Celem pracy jest wyjaśnienie znaczenia witaminy E w żywieniu świń. Witamina E pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, zwłaszcza na poziomie komórkowym. Odpowiada za regulację syntezy DNA oraz ekspresję genów związanych z metabolizmem lipidów i transportem cholesterolu. Stabilizuje błony komórkowe, wpływając na ich integralność, hamuje procesy peroksydacji lipidów, odgrywa rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wykazano, że odpowiada za wzmocnienie zarówno komórkowych, jak i humoralnych odpowiedzi immunologicznych, zwiększając proliferację limfocytów, działanie immunoglobulin czy aktywność komórek NK. Immunostymulujące działanie witaminy E, zwiększa odporność na niektóre patogeny, w tym Streptococcus pneumoniaetypu 1 i wirusa grypy. Ponadto suplementacja witaminą E wykazuje potencjał w zwiększaniu odporności na choroby jelitowe u noworodków świń wywołane m.in. przez bakterie E. coli, które przyczyniają się do zwiększonej śmiertelności prosiąt przed odsadzeniem.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 10 stycznia 2024 09:16 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 16 lipca 2025 09:26 |