Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Expression of genes encoding selected orexigenic and anorexigenic peptides and their receptors in the organs of the gastrointestinal tract of calves and adult domestic cattle (Bos taurus taurus).

Opis bibliograficzny

Expression of genes encoding selected orexigenic and anorexigenic peptides and their receptors in the organs of the gastrointestinal tract of calves and adult domestic cattle (Bos taurus taurus). [AUT. KORESP.] KRAS KATARZYNA, [AUT.] ROPKA-MOLIK KATARZYNA, MUSZYŃSKI SIEMOWIT, ARCISZEWSKI MARCIN BARTŁOMIEJ. Int. J. Mol. Sci. 2024 Vol. 25 Iss. 1 Article number: 533, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms25010533
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2024 Vol. 25 Iss. 1, Article number: 533
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The regulation of food intake occurs at multiple levels, and two of the components of this process are orexigenic and anorexigenic peptides, which stimulate or inhibit appetite, respectively. The study of the function of these compounds in domestic cattle is essential for production efficiency, animal welfare, and health, as well as for economic benefits, environmental protection, and the contribution to a better understanding of physiological aspects that can be applied to other species. In this study, the real-time PCR method was utilized to determine the expression levels of GHRL, GHSR, SMIM20, GPR173, LEP, LEPR, and NUCB2 (which encode ghrelin, its receptor, phoenixin-14, its receptor, leptin, its receptor, and nesfatin-1, respectively) in the gastrointestinal tract (GIT) of Polish Holstein–Friesian breed cattle. In all analyzed GIT segments, mRNA for all the genes was present in both age groups, confirming their significance in these tissues. Gene expression levels varied distinctly across different GIT segments and between young and mature subjects. The differences between calves and adults were particularly pronounced in areas such as the forestomachs, ileum, and jejunum, indicating potential changes in peptides regulating food intake based on the developmental phase. In mature individuals, the forestomachs predominantly displayed an increase in GHRL expression, while the intestines had elevated levels of GHSR, GPR173, LEP, and NUCB2. In contrast, the forestomachs in calves showed upregulated expressions of LEP, LEPR, and NUCB2, highlighting the potential importance of peptides from these genes in bovine forestomach development.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51300) wydawnictwo ciągłe #51300

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 stycznia 2024 14:14
Ostatnia aktualizacja:5 czerwca 2025 13:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się