Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego? (What should you consider when choosing vegetable oil?)

Opis bibliograficzny

Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego? (What should you consider when choosing vegetable oil?). [AUT.] BARBARA SKWARYŁO-BEDNARZ, AGNIESZKA JAMIOŁKOWSKA. Aura 2024 Nr. 1 s. 20-21, il., bibliogr.,sum. DOI: 10.15199/2.2024.1.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Aura 2024 Nr. 1, s. 20-21
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Oleje roślinne, to ciekłe tłuszcze pochodzenia roślinnego, pozyskiwane przede wszystkim z nasion i owoców roślin oleistych. Są mieszaniną 3 typów kwasów tłuszczowych: nasyconych (SFA), jednonienasyconych – monoenowych (MUFA) i wielonienasyconych – polienowych (PUFA). Wśród polienowych kwasów tłuszczowych wyróżnia się dwie rodziny, ω-6 (n-6) i ω-3 (n-3). Według specjalistów żywienia istotna jest wzajemna proporcja kwasów z rodziny ω-6 do ω-3 w diecie, która powinna wynosić 2(3)-5:1. Na rynku dostępne są oleje tłoczone na zimno oraz rafinowane. Oleje tłoczone na zimno pozyskiwane są w wyniku obróbki mechanicznej, a rafinowane są poddawane działaniu wysokiej temperatury i substancji chemicznych. Proces wydobycia oleju przesądza najczęściej o jego zastosowaniu w kuchni (rafinowany do smażenia, tłoczony na zimno do sałatek, surówek), ale warto wiedzieć z jakiej rośliny wybrać olej, bo skład chemiczny różnych olei jest zróżnicowany. Biorąc pod uwagę zawartość w nim wszystkich kwasów tłuszczowych oraz stosunek kwasów ω-6/ω-3 można domniemać, że jednym z najlepszych olei ze względu na zdrowie człowieka jest olej rzepakowy.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51341) wydawnictwo ciągłe #51341

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 stycznia 2024 11:53
Ostatnia aktualizacja:14 lutego 2024 13:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się