Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego? (What should you consider when choosing vegetable oil?)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Oleje roślinne, to ciekłe tłuszcze pochodzenia roślinnego, pozyskiwane przede wszystkim z nasion i owoców roślin oleistych. Są mieszaniną 3 typów kwasów tłuszczowych: nasyconych (SFA), jednonienasyconych – monoenowych (MUFA) i wielonienasyconych – polienowych (PUFA). Wśród polienowych kwasów tłuszczowych wyróżnia się dwie rodziny, ω-6 (n-6) i ω-3 (n-3). Według specjalistów żywienia istotna jest wzajemna proporcja kwasów z rodziny ω-6 do ω-3 w diecie, która powinna wynosić 2(3)-5:1. Na rynku dostępne są oleje tłoczone na zimno oraz rafinowane. Oleje tłoczone na zimno pozyskiwane są w wyniku obróbki mechanicznej, a rafinowane są poddawane działaniu wysokiej temperatury i substancji chemicznych. Proces wydobycia oleju przesądza najczęściej o jego zastosowaniu w kuchni (rafinowany do smażenia, tłoczony na zimno do sałatek, surówek), ale warto wiedzieć z jakiej rośliny wybrać olej, bo skład chemiczny różnych olei jest zróżnicowany. Biorąc pod uwagę zawartość w nim wszystkich kwasów tłuszczowych oraz stosunek kwasów ω-6/ω-3 można domniemać, że jednym z najlepszych olei ze względu na zdrowie człowieka jest olej rzepakowy.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 23 stycznia 2024 11:53 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 14 lutego 2024 13:54 |