Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Food safety concerns from the view of gen z students in Poland.

Opis bibliograficzny

Food safety concerns from the view of gen z students in Poland. [AUT.] EUGENIA CZERNYSZEWICZ. Scientific Papers of Silesian University of Technology – Organization and Management Series 2023 Issue 188 s. 45-56, il., bibliogr., sum. DOI: 10.29119/1641-3466.2023.188.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Purpose: This paper aims to identify sources of concern in food safety. Achieving this goal will help determine the extent to which food safety concerns are related to various sources of food information. Such information can help build Gen Z students' confidence in food safety. Design/methodology/approach: The research was examined in 2022 using a face-to-face survey among students of a major university in Poland. The survey questions were divided into two sections including metrics questions describing the respondents. Individual food concern sources were rated on a 5-point scale from "does not matter "to "to a very great extent". Descriptive statistics were used to describe the characteristics of the sample of respondents. A factor analysis was conducted using the principal components method to simplify and reduce the number of sources of concern in food safety identified in the study. Findings: The research showed that the main sources of concern of Generation Z consumers about food safety are related to food safety tools and supervision, in addition to the producer and the place of production and purchase of food, and also stem from the situation and factors related to the external environment of the food industry. Research limitations/implications: Only students in Poland were surveyed. In the future, comparing students' opinions from other countries and social groups would be interesting. Practical implications: The information obtained from the research can help build Gen Z consumers' confidence in food safety and reduce illnesses from the consumption of unsafe food. Social implications: The information from the research can help public policy build on food safety among Gen Z consumers. On the other hand, they can help prevent illnesses from consuming unsafe food through more effective public food campaigns. Originality/value: The study's contribution to the literature is to point out the importance of different food concern sources. This helps build Gen Z consumers’ confidence in food safety

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51354) wydawnictwo ciągłe #51354

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 stycznia 2024 11:14
Ostatnia aktualizacja:7 marca 2024 07:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się