Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Liver antioxidant capacity and steatosis in laying hens exposed to various quantities of Lupin (Lupinus angustifolius) seeds in the diet.

Opis bibliograficzny

Liver antioxidant capacity and steatosis in laying hens exposed to various quantities of Lupin (Lupinus angustifolius) seeds in the diet. [AUT.] WÓJCIK MARTA, GRABOWSKI SEBASTIAN, [AUT. KORESP.] JAROSZ ŁUKASZ, [AUT.] SZYMCZAK BARTŁOMIEJ, LONGO VINCENZO, CLARA MARIA DELLA CROCE, HEJDYSZ MARCIN, CIEŚLAK ADAM, GRUSZCZYŃSKI KAMIL, MAREK AGNIESZKA. Antioxidants 2024 Vol. 13 Iss. 2 Article number: 251, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox13020251
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2024 Vol. 13 Iss. 2, Article number: 251
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Despite the many beneficial properties of legume plants, their use in diets for poultry is limited by the presence of antinutritional factors. The aim of the study was to determine the activity of DT-diaphorase, ethoxycoumarin O-deethylase, and catalase, and the concentration of malondialdehyde in liver tissue, as well as the activity of SOD and CAT in the serum of Hy-line Brown hens fed a diet supplemented with various doses of Lupinus angustifolius seeds. The results indicate that the use of large amounts of lupin in the diet resulted in an increase in MDA concentration in the liver and the lipid vacuolization of hepatocytes. A significant increase in DTD activity was observed in chickens receiving 15% lupin. Regardless of lupin dose, no increase in SOD activity was observed in chicken serum after 33 days of the experiment. From the 66th day of the experiment, an increase in catalase activity in the serum of laying hens was observed, while low activity of this enzyme was found in the liver. It can be concluded that the short-term use of lupin in the diet of laying hens does not affect the activity of antioxidant enzymes and, therefore, does not affect the oxidative–antioxidant balance of their body.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51427) wydawnictwo ciągłe #51427

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 lutego 2024 08:28
Ostatnia aktualizacja:5 czerwca 2025 13:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się