Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Anti-Inflammatory and protective effects of water extract and bioferment from Sambucus nigra rruit in LPS-Induced human skin fibroblasts.

Opis bibliograficzny

Anti-Inflammatory and protective effects of water extract and bioferment from Sambucus nigra rruit in LPS-Induced human skin fibroblasts. [AUT.] MAGDALENA WÓJCIAK, ALEKSANDRA ZIEMLEWSKA, MARTYNA ZAGÓRSKA-DZIOK, ZOFIA NIZIOŁ-ŁUKASZEWSKA, DARIUSZ SZCZEPANEK, [AUT. KORESP.] TOMASZ ONISZCZUK, IRENEUSZ SOWA. Int. J. Mol. Sci. 2023 Vol. 24 Issue 12 Article number 10286, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms241210286
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2023 Vol. 24 Issue 12, Article number 10286
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, an attempt was made to evaluate the antioxidant, anti-inflammatory and protective effects of the Sambucus nigra fruit extract and its ferment obtained by fermentation with kombucha tea fungus. For this purpose, fermented and non-fermented extracts were compared in terms of their chemical composition by the HPLC/ESI-MS chromatographic method. The antioxidant activity of the tested samples was assessed using DPPH and ABTS assays. Cytotoxicity was also determined using Alamar Blue and Neutral Red tests to assess the viability and metabolism of fibroblast and keratinocyte skin cells. Potential anti-aging properties were determined by their ability to inhibit the activity of the metalloproteinases collagenase and elastase. Tests showed that the extract and the ferment have antioxidant properties and stimulate the proliferation of both cell types. The study also assessed the anti-inflammatory activity of the extract and ferment by monitoring levels of the pro-inflammatory interleukins IL-6, IL-1ß, tumor necrosis factor (TNF-α) and anti-inflammatory IL-10 in lipopolysaccharide (LPS)-treated fibroblast cells. The results indicate that both the S. nigra extract and its kombucha ferment can be effective in preventing free-radical-induced cell damage and have positive effects on skin cell health.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51467) wydawnictwo ciągłe #51467

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 marca 2024 12:59
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 15:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się