Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Składniki fitochemiczne i działanie przeciwutleniające przypraw poprawiających jakość mięsa i jego produktów (Phytochemical components and antioxidant effects of spices improving the quality of meat and meat products)

Opis bibliograficzny

Składniki fitochemiczne i działanie przeciwutleniające przypraw poprawiających jakość mięsa i jego produktów (Phytochemical components and antioxidant effects of spices improving the quality of meat and meat products). [AUT.] A[GNIESZKA] STAREK-WÓJCICKA, ALEKSANDRA ROLEWICZ, AGNIESZKA SAGAN. Gosp. Mięs. 2024 Nr 2 Article number 147305, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2024 Nr 2, Article number 147305
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Mięso i produkowane z niego wyroby zaliczają się do artykułów podatnych na psucie z powodu przemian w nich zachodzących pod wpływem drobnoustrojów, a także utleniania i autolizy enzymatycznej. Rozkład tłuszczu, białka i węglowodanów w tego typu wyrobach powoduje powstawanie nieprzyjemnego smaku czy zapachu, czyniąc je nieprzydatnym do spożycia. Przyprawy uważane są za naturalne konserwanty żywności, które mogą zapobiegać tym niekorzystnym zmianom. Powszechnie stosuje się ekstrakty roślinne bogate w fitozwiązki. Jednak przed ich użyciem bardzo ważne jest poznanie składu chemicznego i właściwości biologicznych tych ekstraktów. Związki fenolowe, oprócz tego, że wykazują działanie przeciwutleniające, są kojarzone z właściwościami przeciwnowotworowymi, przeciwcukrzycowymi, przeciwdrobnoustrojowymi itp. Generalnie produkty zawierające w swoim składzie odpowiednie dodatki przypraw są wyrobami skierowanymi do grup konsumentów pragnących zachować lub poprawić swoje zdrowie.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51478) wydawnictwo ciągłe #51478

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 marca 2024 08:45
Ostatnia aktualizacja:11 marca 2024 08:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się