Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Technologia produkcji mineralnych nawozów o kontrolowanym uwalnianiu (CRF) z wykorzystaniem materiałów biodegradowalnych w procesie powlekania.

Opis bibliograficzny

Technologia produkcji mineralnych nawozów o kontrolowanym uwalnianiu (CRF) z wykorzystaniem materiałów biodegradowalnych w procesie powlekania. [AUT. KORESP.] ŁUKASZ RUSEK, [AUT.] MARZENA SYLWIA BRODOWSKA, SEBASTIAN SCHAB, PIOTR RUSEK. Przem. Chem. 2024 T. 103 Nr 2 s. 1-4, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2024.2.10
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024 T. 103 Nr 2, s. 1-4
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Opracowanie dotyczy innowacyjnego podejścia do nawożenia roślin w kontekście ochrony środowiska i rosnących potrzeb żywnościowych na świecie. W związku z prognozami wzrostu populacji autorzy sugerują zastosowanie „inteligentnych nawozów” z opóźnionym lub kontrolowanym uwalnianiem składników, opartym na biodegradowalnych powłokach. Badania eksperymentalne przeprowadzone metodą natrysku w bębnie granulacyjnym wykazały różnice w uwalnianiu składników odżywczych w zależności od rodzaju nawozu i powłoki. Nawozy z kontrolowanym uwalnianiem na bazie oleju roślinnego wydają się obiecujące, jednak potrzebne są dalsze badania, zwłaszcza w kontekście optymalizacji warstw powłoki i stosunku masy powłoki do masy nawozu.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51539) wydawnictwo ciągłe #51539

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 marca 2024 12:58
Ostatnia aktualizacja:2 lipca 2025 12:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się