Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of the powdered fruit of Rhus coriaria L. addition on quality attributes based on total polyphenols content of smoothie during storage.

Opis bibliograficzny

Effects of the powdered fruit of Rhus coriaria L. addition on quality attributes based on total polyphenols content of smoothie during storage. [AUT.] EMILIA OSMÓLSKA, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, [AUT.] WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK, SABINA LACHOWICZ-WIŚNIEWSKA, PAWEŁ SOBCZAK. J. Res. Appl. Agric. Eng. 2024 Vol. 61 Nr 4 s. 5-10, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.53502/IVMB7729
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effects of sumac (5, 15, and 30 g/L) addition on the quality attributes of fruit and vegetable smoothies were investigated over refrigerated storage. A slight decrease in pH was observed in the samples of the sumac-fortified drink, compared to the control smoothie (without the spice). On the third day of the study, the addition of 5, 15, and 30 g/L of sumac reduced the total number of microorganisms by 1.46, 2.07, and 2.95 log10 CFU/ml, respectively, compared to the control. The supplementation of the smoothie with 30 g/L of sumac increased the content of polyphenolic compounds on the first day of storage by 54%, compared to the control sample. This indicates that natural sumac can be used for enrichment of foodstuffs with healthy food ingredients.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51580) wydawnictwo ciągłe #51580

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 kwietnia 2024 08:34
Ostatnia aktualizacja:29 maja 2024 11:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się