Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of N fertilization and cultivar on amaranth nutrients and soil health.

Opis bibliograficzny

Impact of N fertilization and cultivar on amaranth nutrients and soil health. [AUT.] BARBARA SKWARYŁO-BEDNARZ, AGNIESZKA JAMIOŁKOWSKA, MAREK KOPACKI, BARBARA MARCINEK, MARIUSZ SZMAGARA, IZABELA KOT. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2024 Vol. 23 Iss. 2 s. 117-134, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2024.5313
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2024 Vol. 23 Iss. 2, s. 117-134
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of this study was to assess the effects of nitrogen (N) fertilization and cultivar on vitamin C content, total antioxidant capacity (TAC), and catalase (CAT) activity in amaranth leaves, as well as in the rhizosphere and non-rhizosphere soil. For this purpose, a 3-year split-plot field experiment was conducted, which included the following factors: N fertilization (kg ∙ ha–1: N0 – control, N1 – 60, N2 – 90, N3 – 120, N4 – 150), amaranth cultivars (‘Rawa’ and ‘Aztek’) and developmental stages (BBCH 13, BBCH 16, BBCH 19). The factor that most significantly differentiated the vitamin C content in the leaves was the cultivar, followed by the development stage, N fertilization, and weather conditions. The cultivar ‘Aztek’, stage BBCH 13, N3 fertilization, and weather conditions during the last year of the experiment gave the best results in this regard. CAT activity in the leaves significantly depended on N fertilization and developmental stage. It increased with the higher N dose and decreased with plant development. The TAC of the leaves depended only on the developmental stage and weather conditions. The highest TAC was observed at BBCH 13 and the third year of the study. CAT in the rhizosphere significantly depended on N fertilization, cultivar, and developmental stage, while in the non-rhizosphere zone, it depended on N fertilization, developmental stage, and weather conditions. This study is an essential addition to the knowledge on the use of amaranth seed forms as a vegetable with high nutritional value and antioxidant properties, as well as the effect of this plant on soil biological properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51619) wydawnictwo ciągłe #51619

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,700
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 maja 2024 08:43
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 11:29

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się