Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of sulphur supplementation on cadmium phytotoxicity in wheat and lettuce: changes in physiochemical properties of roots and accumulation of phytochelatins.

Opis bibliograficzny

The effect of sulphur supplementation on cadmium phytotoxicity in wheat and lettuce: changes in physiochemical properties of roots and accumulation of phytochelatins. [AUT.] RENATA MATRASZEK-GAWRON, BARBARA HAWRYLAK-NOWAK, KATARZYNA RUBINOWSKA. Environ. Sci. Pollut. Res. 2024 Vol. 32 s. 16375–16387, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s11356-024-32259-4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Environmental Science and Pollution Research 2024 Vol. 32, s. 16375–16387
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Intensive sulphur fertilisation has been reported to improve the nutrient balance and growth of Cd-exposed plants, but the reasons of this phenomenon and the role of sulphur compounds in the resistance to cadmium are unclear. We investigated sulphur supplementation-induced changes in the surface properties of roots and the level of thiol peptides (PCs) in Cd-stressed Triticum aestivum L. (monocots clade) and Lactuca sativa L. (dicots clade) grown in nutrient solution. The combination of three sulphur (2 mM S—basic level, 6 or 9 mM S—elevated levels) and four cadmium (0, 0.0002, 0.02 or 0.04 mM Cd) concentrations was used. The physicochemical parameters of the roots were determined based on the apparent surface area (Sr), total variable surface charge (Q), cation exchange capacity (CEC) and surface charge density (SCD). In Cd-exposed plants supplied with sulphur, a different character and trend in the physicochemical changes (adsorption and ion exchange) of roots were noted. At the increased sulphur levels, as a rule, the Sr, CEC, Q and SCD values clearly increased in the lettuce but decreased in the wheat in the entire range of the Cd concentrations, except the enhanced Sr of wheat supplied with 6 mM S together with elevated (0.0002 mM) and unchanged (0.02, 0.04 mM Cd) value of this parameter at 9 mM S. This indicates a clade-specific and/or species-specific plant reaction. The 6 mM S appears to be more effective than 9 mM S in alleviation of the cadmium’s toxic effects on roots. It was found that at 0.02 and 0.04 mM Cd, the use of 6 mM S limits the Cd accumulation in the roots of both species in comparison with the basic S fertilisation. Moreover, PC accumulation was much more efficient in wheat than in lettuce, and intensive sulphur nutrition generally induced biosynthesis of these chelating compounds. Physicochemical parameters together with quantitative and qualitative assessment of thiol peptides can be important indicators of the efficiency of root system functioning under cadmium stress. The differences between the species and the multidirectional character of the changes are a result of the involvement of a number of multi-level mechanisms engaged in the defence against metal toxicity.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51624) wydawnictwo ciągłe #51624

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 maja 2024 07:44
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 13:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się