Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The freshness and quality indicators of table eggs during their storage on the background of existing legislation (Wskaźniki świeżości i jakości konsumpcyjnych jaj kurzych w czasie ich przechowywania w świetle obowiązującego ustawodawstwa)

Opis bibliograficzny

The freshness and quality indicators of table eggs during their storage on the background of existing legislation (Wskaźniki świeżości i jakości konsumpcyjnych jaj kurzych w czasie ich przechowywania w świetle obowiązującego ustawodawstwa). [AUT.] KAMIL DRABIK, HANNA SPASOWSKA-CZARNY, JUSTYNA BATKOWSKA. Przegl. Prawa Administr. 2023 Vol. 6 s. 51-70, il., bibliogr., sum. DOI: 10.17951/ppa.2023.6.51-70
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Przegląd Prawa Administracyjnego 2023 Vol. 6, s. 51-70
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

From the moment of laying, physico-chemical changes occur in eggs, known as “ageing”. Their intensity is modified by many factors such as the age of the laying hens, the system of birds’ rear- ing, the method of egg packaging, their storage conditions, the preservation methods or the physical characteristics of the eggs. Also, packaging and marketing operations affect the freshness and suitability of table eggs. The study brings into focus the type of changes, also in terms of consumer preferences and the possibility of deterioration of the quality of raw material against the background of the legal acts in force. Particular attention is paid to legislative changes specifying (or not) the storage conditions for eggs.

Polski:

Od momentu zniesienia w jajach zachodzą zmiany fizyko-chemiczne, określane jako „sta- rzenie się”. Ich intensywność modyfikowana jest przez wiele czynników, takich jak wiek niosek, system chowu ptaków, sposób pakowania, warunki przechowywania, metody konserwacji czy cechy fizyczne jaj. Również czynności związane z konfekcjonowaniem i wprowadzaniem surowca na rynek wpływają na zachowanie świeżości i przydatności jaj konsumpcyjnych. W artykule opisano rodzaj zmian, również w aspekcie preferencji konsumenta i możliwości pogorszenia jakości surowca, na tle obowiązujących aktów prawnych. Szczególną uwagę zwrócono na zmiany legislacyjne precyzujące (lub nie) warunki przechowywania jaj.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51626) wydawnictwo ciągłe #51626

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 maja 2024 09:06
Ostatnia aktualizacja:5 czerwca 2024 12:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się