Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Octy owocowe – otrzymywanie i właściwości prozdrowotne (Fruit vinegars – obtaining and health-promoting properties)

Opis bibliograficzny

Octy owocowe – otrzymywanie i właściwości prozdrowotne (Fruit vinegars – obtaining and health-promoting properties). [AUT.] ROBERT GRUSZECKI, MAGDALENA KOWALSKA, MILENA KACZMARCZYK, DOMINIKA PIETRASIK, MAGDALENA WALASEK-JANUSZ. Annales Horticulturae 2023 Vol. 32 Nr 2 s. 21-32, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/ah.2023.5289
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Fermentacja octowa jest jednym z najstarszych procesów biotechnologicznych, a jej produkt – ocet – stosowany jest przez człowieka od około 10 000 lat. Octy owocowe to roztwory wody z kwasem octowym, kwasami organicznymi, barwnikami, solami mineralnymi, estrami, ke-tonami, aldehydami i innymi związkami. Octy owocowe to doskonałe konserwanty, przyprawy, składniki preparatów kosmetycznych, a także wszechstronne środki czyszcząco-dezynfekujące. Do najbardziej znanych octów owocowych należą ocet balsamiczny, oksymel oraz ocet czterech złodziei. Wytwarzane są z zastosowaniem różnego typu technik produkcyjnych, co wpływa na ich walory smakowe, konsystencję, kolor, zapach oraz skład chemiczny. Wyróżnia się trzy podstawowe metody ich otrzymywania: metoda orleańska, należąca do najstarszych metod – powierzchnio-wych, metoda ociekowa generatorowa oraz metoda wgłębna, która jest stosowana w przemyśle. Współcześnie coraz większą popularność zyskują octy produkowane metodami tradycyjnymi, które dodatkowo wzbogacane są różnego rodzaju owocami, ziołami i kwiatami. Tak przygotowane octy charakteryzują się większą zawartością cennych związków aktywnych i silniejszą aktywnościąprozdrowotną.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51647) wydawnictwo ciągłe #51647

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 maja 2024 08:20
Ostatnia aktualizacja:20 maja 2024 08:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się