Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of the dose of administration, co-antioxidants, food matrix, and digestion-related factors on the in vitro bioaccessibility of rosmarinic acid – A model study.

Opis bibliograficzny

Effects of the dose of administration, co-antioxidants, food matrix, and digestion-related factors on the in vitro bioaccessibility of rosmarinic acid – A model study. [AUT. KORESP.] ŁUKASZ SĘCZYK, [AUT.] ELVYRA JARIENÉ, DANUTA SUGIER, BARBARA KOŁODZIEJ. Food Chem. 2024 Vol. 449 Article number: 139201, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.139201
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2024 Vol. 449, Article number: 139201
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study aimed to determine the effect of the administration dose, combinations with co-antioxidants (vitamin C, caffeic acid, chlorogenic acid, catechin, rutin), and different food matrices (cooked and lyophilized hen eggs, chicken breast, soybean seeds, potatoes) on the potential bioaccessibility of rosmarinic acid (RA) in simulated digestion conditions, depending on the digestion stage (gastric and intestinal) and the contribution of physico- chemical and biochemical digestion factors. The in vitro bioaccessibility of RA depended on the digestion stage and conditions. The physicochemical factors were mainly responsible for the bioaccessibility of RA applied alone. The higher RA doses improved its bioaccessibility, especially at the intestinal stage of digestion. Furthermore, the addition of vitamin C and protein-rich food matrices resulted in enhanced intestinal bioaccessibility of RA. In the future, the knowledge of factors influencing the bioaccessibility of RA can help enhance its favorable biological effects and therapeutic potential.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51653) wydawnictwo ciągłe #51653

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 maja 2024 12:28
Ostatnia aktualizacja:14 stycznia 2025 14:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się