Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The interactions of pectin with TiO2 nanoparticles measured by FT-IR are confirmed in a model of the gastrointestinal tract.

Opis bibliograficzny

The interactions of pectin with TiO2 nanoparticles measured by FT-IR are confirmed in a model of the gastrointestinal tract. [AUT.] EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, RENA WELC-STANOWSKA, DARIUSZ WIĄCEK, AGNIESZKA NAWROCKA, DOMINIK SZWAJGIER. Food Res. Int. 2024 Vol. 189 Article number: 114509, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodres.2024.114509
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2024 Vol. 189, Article number: 114509
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The presence of nanoparticle fractions (<100 nm, NPs) in the food additive TiO2 (E171) rises concerns about its potential harmful impact on human health. The knowledge about the interaction of TiO2 NPs with food components is limited to proteins or polyphenols. The present paper is the first to report on interactions between TiO2 NPs and high molecular pectins that form gels in boluses and are remain nearly intact during digestion until they reach the colon. Direct interactions were studied using Fourier Transform Infrared Spectroscopy while indirect ones were monitored by measuring the “absorption” of TiO2 using a 0.2 microfiltration membrane, during in vitro digestion in a model of the gastro-intestinal tract. The FT-IR spectra registered for pectin-TiO2 NPs solutions confirmed changes in band intensities at 1020, 1100, 1610, and 1740 cm−1, suggesting interactions taking place mainly via the COO– groups. Furthermore, the I(1020)/I(1100) ratio was decreased (C-O stretching vibrations), suggesting partial blocking of the skeletal vibrations caused by interactions between pectin and TiO2. The modelled in vitro digestions confirmed that the “availability” of Ti was reduced when TiO2 NPs were combined with pectin, as compared to TiO2 NPs “digested” alone.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51655) wydawnictwo ciągłe #51655

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 maja 2024 08:52
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 13:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się