Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Chromium nanoparticles improve bone turnover regulation in rats fed a high-fat, low-fibre diet.

Opis bibliograficzny

Chromium nanoparticles improve bone turnover regulation in rats fed a high-fat, low-fibre diet. [AUT. KORESP.] EWELINA CHOLEWIŃSKA, [AUT.] PRZEMYSŁAW SOŁEK, [AUT. KORESP.] JERZY JUŚKIEWICZ, [AUT.] BARTOSZ FOTSCHKI, WOJCIECH DWORZAŃSKI, KATARZYNA OGNIK. PloS One 2024 Vol. 19 Issue 5 Article number: e0300292, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1371/journal.pone.0300292
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PloS One 2024 Vol. 19 Issue 5, Article number: e0300292
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to investigate the effect of returning to a balanced diet combined with chromium picolinate (CrPic) or chromium nanoparticles (CrNPs) supplementation at a pharmacologically relevant dose of 0.3 mg/kg body weight on the expression level of selected genes and bone turnover markers in the blood and bones of rats fed an obese diet. The results of the study showed that chronic intake of a high-fat obesogenic diet negatively affects bone turnover by impairing processes of both synthesis and degradation of bones. The switch to a healthy diet proved insufficient to regulate bone metabolism disorders induced by an obesogenic diet, even when it was supplemented with chromium, irrespective of its form. Supplementation with CrPic with no change in diet stimulated bone metabolism only at the molecular level, towards increased osteoclastogenesis (bone resorption). In contrast, CrNPs added to the high-fat diet effectively regulated bone turnover by increasing both osteoblastogenesis and osteoclastogenesis, with these changes directed more towards bone formation. The results of the study suggest that unfavourable changes in bone metabolism induced by chronic intake of a high-fat diet can be mitigated by supplementation with CrNPs, whereas a change in eating habits fails to achieve a similar effect.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51662) wydawnictwo ciągłe #51662

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 maja 2024 13:21
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się