Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pozostałości poprodukcyjne - ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności.

Opis bibliograficzny

Pozostałości poprodukcyjne - ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności. [AUT.] ALEKSANDRA ROLEWICZ, AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, AGNIESZKA SAGAN. Przem. Spoż. 2024 T. 78 nr 5 s. 30-32, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.15199/65.2024.5.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Przemysł Spożywczy 2024 T. 78 nr 5, s. 30-32
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Mając na celu zmniejszenie wpływu na środowisko, a jednocześnie nadanie pozostałościom poprodukcyjnym drugiego życia, w ostatniej dekadzie wzrosło zainteresowanie ponownym wykorzystaniem iuszlachetnieniem ubocznych produktów żywnościowych pochodzących zprzetwórstwa. Pozostałości zprzemysłu owocowo-warzywnego, tj.: skórki, pestki, nasiona są dobrym źródłem białka, polisacharydów, błonnika, aprzede wszystkim fitochemikaliów, które mają działanie przeciwutleniające i chronią ludzkie komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykorzystanie tak cennych pozostałości poprodukcyjnych umożliwia poprawę poziomu i warunków życia ludności, ogranicza stosowanie sztucznych dodatków (barwników iprzeciwutleniaczy), eliminuje żywność wysoko przetworzoną, i co najważniejsze zwiększa produkcję wyrobów prozdrowotnych. Odpowiednio spreparowane pozostałości zowoców czy warzyw nadają się idealnie jako dodatki o właściwościach wzbogacających między innymi jogurty, makarony, ciastka, mięso i wyroby pochodzenia zwierzęcego

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51693) wydawnictwo ciągłe #51693

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 czerwca 2024 10:15
Ostatnia aktualizacja:11 czerwca 2024 10:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się