Pozostałości poprodukcyjne - ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Mając na celu zmniejszenie wpływu na środowisko, a jednocześnie nadanie pozostałościom poprodukcyjnym drugiego życia, w ostatniej dekadzie wzrosło zainteresowanie ponownym wykorzystaniem iuszlachetnieniem ubocznych produktów żywnościowych pochodzących zprzetwórstwa. Pozostałości zprzemysłu owocowo-warzywnego, tj.: skórki, pestki, nasiona są dobrym źródłem białka, polisacharydów, błonnika, aprzede wszystkim fitochemikaliów, które mają działanie przeciwutleniające i chronią ludzkie komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykorzystanie tak cennych pozostałości poprodukcyjnych umożliwia poprawę poziomu i warunków życia ludności, ogranicza stosowanie sztucznych dodatków (barwników iprzeciwutleniaczy), eliminuje żywność wysoko przetworzoną, i co najważniejsze zwiększa produkcję wyrobów prozdrowotnych. Odpowiednio spreparowane pozostałości zowoców czy warzyw nadają się idealnie jako dodatki o właściwościach wzbogacających między innymi jogurty, makarony, ciastka, mięso i wyroby pochodzenia zwierzęcego
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 11 czerwca 2024 10:15 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 11 czerwca 2024 10:16 |