Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Występowanie Fusarium spp. na kłosach jęczmienia jarego oraz szkodliwośćFusarium avenaceum (Fr.) Sacc. dla wybranych odmian tego zboża.

Opis bibliograficzny

Występowanie Fusarium spp. na kłosach jęczmienia jarego oraz szkodliwośćFusarium avenaceum (Fr.) Sacc. dla wybranych odmian tego zboża. [AUT.] ELŻBIETA MIELNICZUK. Agronomy Science 2023 Vol. 78 Nr 4 s. 175-190, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/as.2023.5266
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Fusariumhead blight (scab) and the contamination of cereals with mycotoxins are par-ticularly important problems in global agriculture,were the stimulus to undertake a study aimed at the determination of the share of fungi from the genus Fusariumin infecting heads of spring barley and estimation of the susceptibility of barley cultivars to F. avenaceum. The studies with 9 cultivars of spring barley were performer during three years (2020–2022). The assessment of the harmfulness of F. avenaceumfor selected cultivars of spring barley was carried out on the basis of a field exper-iment with artificial infestation of heads with a conidial suspension of the tested fungus species. Studies on fusariosis of barley heads showedthat the average percentage of heads with symptoms of infection with Fusariumspp. ranged from 0.5 to 2.0%. The dominant species on the grain of the analyzed cultivars was F. poae. F. culmorumand F. avenaceumalso played a significant role in causing fusarium head blight. Based on presented studies,it was found that inoculation of heads at the flowering stage resulted in an average reduction of 17.7% in the number of kernels per head. Onthe other hand, the average reduction of kernels yield and 1000 kernel weight for all tested cul-tivars compared to the control was 35.7% and 23.3%, respectively.The highest susceptibility to scab caused by F. avenaceumwas found for cultivar Oberek, while the Ramzes cultivar was the least susceptible

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51728) wydawnictwo ciągłe #51728

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 czerwca 2024 10:20
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2024 13:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się