Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of the effect of roasting and digestion on biological activity of compounds of coffee extracts - in vitro assessment of the bioavailability, cytoprotective properties and modulation of inflammatory response.

Opis bibliograficzny

Evaluation of the effect of roasting and digestion on biological activity of compounds of coffee extracts - in vitro assessment of the bioavailability, cytoprotective properties and modulation of inflammatory response. [AUT. KORESP.] JOANNA GRZELCZYK, [AUT.] GRAŻYNA BUDRYN, DOMINIK SZWAJGIER, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, MAŁGORZATA ZAKŁOS-SZYDA. Food Chem. 2024 Vol. 460 Article number: 140648, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.140648
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2024 Vol. 460, Article number: 140648.
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Coffee is the most consumed beverage in the world. Consumption of phenolic compounds present in coffee protects the body against oxidative stress generation, inflammatory response, and cancer development. The aim of the study was evaluation of biological activity of coffee extracts (obtained from green, as well as light and dark roasted Robusta and Arabica beans) and isolated fractions on human colon adenocarcinoma Caco-2 cells, which are used as a cellular model of intestinal barrier in bioavailability studies. Additionally, impact of coffee phe- nolics on oxidative stress level and anti-inflammatory activity has been studied with RAW 264.7 macrophages used in immunomodulatory research. It was demonstrated that the coffee constituents protection against oxidative stress, lipotoxicity and secretion of proinflammatory mediators is correlated with the presence of mono- and dichlorogenic acids and roasting process. It was demonstrated that coffee phytochemicals can decrease cells proliferation and bind to topoisomerase IIα being a dietary tool in cancer prevention.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51801) wydawnictwo ciągłe #51801

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 sierpnia 2024 08:52
Ostatnia aktualizacja:12 sierpnia 2024 08:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się