Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The nutritional value of beef from Polish Red and Limousin cattle breeds maintained by an extensive production system.

Opis bibliograficzny

The nutritional value of beef from Polish Red and Limousin cattle breeds maintained by an extensive production system. [AUT.] KONRAD WIŚNIEWSKI, [AUT. KORESP.] MARCIN ŚWIĄTEK, [AUT.] JOLANTA KRÓL, BEATA KUCZYŃSKA. Archives of Animal Breeding - Arch. Tierz. 2024 Vol. 67 Issue 2 s. 259-269, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5194/aab-67-259-2024
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to compare the quality of beef in three separate types of muscles – musculus longissimus thoracis, musculus infraspinatus, and musculus longissimus lumborum – obtained from the carcasses of bulls of a local breed of Polish Red and of two lines of Limousin maintained by an extensive production system using year-round pasture and bale grazing. Studies of the lumbar longissimus muscle showed that the Limousin breed (LM FR) was characterised by a higher protein content and the lowest intramuscular fat content. The carnosine content showed significant differences between the types of muscles and breeds; however, the anserine content showed minimal differences. The research showed separate characteristics in terms of the meat composition parameters of Limousin and Polish Red bulls. The beef of the Limousin breed had favourable nutritional value, higher protein content, and reduced fat content, potentially contributing to increased tenderness. The beef of local-breed cattle – although, in every respect, not equal to specialised meat breeds – showed features suitable for the production of meat with unique nutritional value, including a favourable essential fatty acid profile, especially with a higher conjugated linoleic acid (CLA) content.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51834) wydawnictwo ciągłe #51834

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 sierpnia 2024 12:40
Ostatnia aktualizacja:22 sierpnia 2024 12:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się