Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The influence of genotype and sex on carcass composition, meat quality, digestive system morphometry and leg bone dimensions in Japanese quails (C. coturnix japonica).

Opis bibliograficzny

The influence of genotype and sex on carcass composition, meat quality, digestive system morphometry and leg bone dimensions in Japanese quails (C. coturnix japonica). [AUT.] MARCIN WEGNER, [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOKOSZYŃSKI, [AUT.] JOANNA ŻOCHOWSKA‑KUJAWSKA, MAREK KOTOWICZ, KAROL WŁODARCZYK, DOROTA BANASZEWSKA, JUSTYNA BATKOWSKA. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2024 Vol.14 Article number: 19501, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-024-70496-2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2024 Vol.14, Article number: 19501
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Japanese quails (Coturnix japonica) have a high reproductive rate because they reach sexual maturity very early. This short rearing time results in increasing interest among breeders and consumers. The aim of the study was a comparative analysis of two genotypes and sexes of Japanese and Pharaoh quails and their impact on body weight, carcass composition, meat quality, digestive system morphometry and leg bone dimensions. The study involved 40 birds (10 females and 10 males), Japanese quail and Pharaoh quail, 42 days old. Quail genotype had an effect (P < 0.05) on body weight, carcass weight, and some percentage of carcass elements. In addition, there was a significant effect of quail genotype on intramuscular fat and water content of pectoral and leg muscles. The origin of the quails interacted (P < 0.05) with the lightness (L*), yellowness (b*), cutting work, hardness, springiness, chewiness, gumminess, fibre cross-sectional area, vertical fibre diameter, and perimysium thickness of pectoral muscle. In addition, genotype was found to influence some anatomical traits, such as the percentage of proventriculus, heart, and liver on body weight, lengths and diameters of duodenum, caeca, and colon, and most dimensions of leg bones (femur and tibia). The sex of the birds significantly (P < 0.05) affected body weight, carcass weight, percentage of skin with subcutaneous fat in the carcass, as well as water content, lightness (L*), and springiness, most microstructure characteristics of pectoralis muscle, and also water and protein contents, and yellowness (b*) of leg muscles. In addition, differences were found between males and females (P < 0.05) in terms of duodenum and caeca diameter, length of greatest and medial femur, and greatest length of tibia. It can be stated that in terms of body weight and carcass weight as well as some meat quality features (protein content, fat content, fiber cross-sectional area), the pharaoh quail was the better genotype, while in terms of the proportion of muscles in the carcass and selected meat quality features: hardness, gumminess, chewiness, Japanese quails turned out to be better.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51837) wydawnictwo ciągłe #51837

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 sierpnia 2024 12:24
Ostatnia aktualizacja:26 sierpnia 2024 10:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się